Громади Львівщини назбирали екологічних проблем на 400 млн грн

На Програму охорони навколишнього середовища у Львівській області у наступному році закладуть 38 млн грн. При цьому потреба у 10 разів більша. 

“У департамент (екології Львівської ОДА, – ред) прийшло запитів на фінансування у наступному році приблизно на 400 млн грн… Найчастіше запити – це каналізування та очисні споруди у наших територіальних громадах. Це дуже дорого коштує”, – розповів у “Кулуарах” з Яриною Капітан голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Віталій Свіщов. 

За його словами, на очисні споруди та каналізування у невеликій територіальній громаді потрібно орієнтовно 60-80 млн грн. Для багатьох громад сума “непідйомна”. 

Їхні шанси збільшаться у наступному році. Раніше за реалізацію відповідних проєктів громади (на умовах співфінансування) мали платити більшу частину суми, а решту додавали з обласного бюджету. Співвідношення приблизно 60 до 40%. Зараз Львівська обласна рада умови змінила. Тергромадам тепер треба оплачувати 10-15% від суми, а решта – з обласного бюджету. 

“У нас 73 громади. Сильні громади біля Львова, в основному. Дальні громади і гірські райони не мають таких коштів, там менше податків, менше бізнесу… Ми поміняли рішення і цього року вже більше громад мали б податися і хочуть цього”. 

Фото: умовне