Грибок на нігтях може призвести до онкології, – лікарка-дерматолог Мирослава Новосільська

Зв’язок між грибком на нігтях та онкозахворюваннями ще 5-6 років тому був гіпотезою американських вчених. Зараз – це визнаний усією медичною спільнотою факт.   

“Уявіть собі наскільки твердий ніготь, наскільки тверда нігтьова пластинка, яке це важке захворювання грибок, якщо він так “портить” ніготь. Ви уявіть собі, що він робить з внутрішніми органами, якщо він проходить через ніготь…. Він може проникнути в будь-який орган і знесилити його. Грибок потрібно лікувати”. 

На цьому у програмі “Про здоров’я” на радіо ПЕРШЕ наголосила Мирослава Новосільська., к.м.н, лікарка-дерматолог, онколог, трихолог

За її словами, зоною ризикою є басейни, спортзали, душові кабінки у готелях. У спортивних закладах, наприклад, мали б працювати дерматологи, які перевіряють відвідувачів. У Львові по-трохи впроваджується така практика, – каже Мирослава Новосільська.

Є багато профілактичних засобів, які не дозволяють заразитись, але якщо у когось в сім’ї грибок таки виявили, тоді лікуватись треба всім. Бо рано чи пізно грибок буде в усіх. 

При цьому, для лікування грибка тепер не треба по 6-9 місяців приймати “важкі” препарати, які шкодять печінці. 

“Зараз для цього є лазер, який вже за кілька сеансів знищує грибок нігтя і проникає глибоко в нігтьову пластинку – щоб не тільки поверхнево, як хтось там каже: що купив в аптеці “капельки” і все проходить… “Каплі” –  хороші, дієві, але тільки на початкових стадіях, коли цей грибок поверхневий. Коли він вже в глибині, в нігті, то потрібні  більш радикальні методи, які дають швидкий результат”. 

При лікуванні грибка нігтів бажано використовувати взуття, яке дихає і легко миється. Плюс – дезінфекція взуття, гребінців. А от шкарпетки бажано прасувати. 

“Якщо я скажу викинути весь одяг, то люди це ніколи не зроблять… Краще витратити гроші на лікування нігтів та нове взуття, аніж потім лікувати внутрішні органи”.