Карантин втомив очі: побільшало дітей та дорослих із проблемами зору

У медиків навіть з’явився новий термін – “карантинна міопія”, – розповіла у програмі “Про здоров’я” лікар-офтальмолог Львівської обласної клінічної лікарні Софія Павлів. 

“Очі спазмують. У подальшому, особливо в дітей, це може призвести до того, що потрібні окуляри. У  дорослих –  переважно ознаки втоми очей, загальної втоми, головні болі, дискомфорт в ділянці очей, повік і захворювання сухого ока”. 

В умовах пандемії дорослі перейшли з офісу додому, у дітей було дистанційне навчання. Навантаження очей, постійні гаджети, малорухливий спосіб життя, неправильно оформлене робоче місце вдома. У підсумку – більше звернень до офтальмологів.

“Цього року дуже побільшало пацієнтів, які звертаються до нас зі скаргами про погіршення зору чи будь-яке відчуття дискомфорту”. 

Щоб менше навантажувати очі Софія Павлів радить насамперед внормувати робочий графік. Намагатись засинати до 23.00 год. – тоді  виділяються природні гормони, які відновлюють наш організм. На робочому місці має бути достатньо освітлення, а крісло не надто високе. Окрім того, обов’язкові 20-ти хвилинні перерви хоча б раз на дві години: подивитись у вікно, попити води, порухатись.