Карпатські ліси під реальною загрозою

Карпатському регіону загрожує реальна та безпосередня небезпека, зокрема, через незаконну вирубку лісів. Про це заявила виконавча директорка програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен.

«Праліси Карпат та їх унікальне біорізноманіття зникають із тривожними темпами, оскільки деревина незаконно вирубується та транспортується за межі гірських держав», – зазначила Інгер Андерсен.

За словами директорки програми ООН, за останні роки в Україні відбулося кілька руйнівних паводків, які знищили мости і залишили людей без домівки. Вони частково пов’язані зі зміною клімату, але також із незаконними вирубками лісу, які вбирають надлишки води та забезпечують захист від повеней.

Інгер Андерсен закликала уряди ухвалити рішення про інвентаризацію пралісів та підвищити ефективність управління та зміцнення Карпатської мережі заповідних територій, а також розвивати сферу законодавства у цьому напрямку та шукати шляхи адаптації до зміни клімату, зокрема через збереження здорових і рясних лісів, що поглинають вуглець і захищають від повеней та зсувів.