“Кава на виніс” дає п’яту частину вуличного сміття у центрі Львова

Пілотний проєкт, який мав би зменшити кількість сміття, що дає вулична кава-чай, реалізовують у громадській організації Zero Waste Lviv. Про це розповіла голова цієї організації, екологиня Ірина Миронова. 

“Ми запозичили досвід і закупили у Німеччині багаторазові горнятка. Можна взяти каву, залишивши заставу, прогулятися і повернути горнятко в іншій кав’ярні, отримавши заставу назад. І таким чином п’ється “кава зі собою”, але не створюються відходи”. 

До ініціативи екологів з “багаторазовими горнятками” вже доєдналося 17 кав’ярень Львова. А проблема в тому, що зараз люди споживають дуже багато “кави зі собою”, – наголосила Ірина Миронова у програмі “Про здоров’я” на радіо ПЕРШЕ.   

“Одна п’ята міських смітників заповнена цими відходами. Люди кажуть: “Так це ж паперове горнятко”. Насправді, всередині воно містить ламінат.  І ще кришки з полістиролу… І тут питання? Коли ви п’єте, то контакт йде через цей полістирол. Знову ж таки ці кришечки найлегше потрапляють у довкілля.”

У 2020 році тільки на вивезення сміття з урн центру Львова витрачено понад 1 млн грн. Принаймні про це йдеться у відповіді Галицької райадміністрації на запит екологів.  Ірина Миронова наголосила, що це сума тільки за вивезення сміття. Не врахована утилізація. Також не пораховано “скільки людей треба, щоб очищувати ці смітники”, дбати про те, щоб місто було чистим й охайним.  

“Вартість управління цими відходами є дуже дорога”.

Фото: Фб-сторінка Zero Waste Lviv