Кава проти ожеледиці: як улюблений напій принесе користь Львову?

Відтепер у Львові не лише готуватимуть найсмачнішу каву в Україні, а й вперше використовуватимуть її для боротьби з ожеледицею. Адже, виявляється, кава має не лише приємні смакові властивості, а й, через високу зернистість, здатна боротися із заледенінням. Щоправда, використовуватимуть те, що залишилося від зерен після приготування ароматного напою – кавову гущу. Такий метод матиме безліч переваг.

“Кава не лише має абразивні властивості, які допоможуть боротися з ожеледицею, а й через темний колір під дією сонця вона поглинає в себе тепло, поглинаючи промені. Крім того, вона корисна для рослин. Тому боротьба з заледенінням перетвориться таким чином ще й у підживку зелених насаджень. Якщо пісок і сіль комунальники після танення снігу мають прибирати, то каву необхідно просто змести на зелені насадження і її не потрібно утилізовувати”

Ірина Оршак, ініціаторка проекту, радниця міського голови Львова

Такий метод боротьби з ожеледицею пробували  використовувати у Великій Британії, але там це не стало практикою масового характеру. Деякі європейські міста також пробують боротись з ожеледицею саме таким чином. Пілотний проект у Львові розпочнуть на території парків, адже кавова гуща на вулицях міста буде неестетично виглядати через насичений темний колір, продовжує Ірина Оршак.

“Напевно на вулицях міста кавова гуща не буде естетично виглядати на білому снігу, а в парки – це природне середовище. Там земля, клумби, зелені насадження і кава там виглядатиме гармонійно. Ми вже домовилися з мережами кав’ярень стосовно безкоштовного ресурсу. Вони надаватимуть залишки зерен після приготування кави і ми спробуємо втілити цей проект у тестовому режимі”

Ірина Оршак, ініціаторка проекту, радниця міського голови Львова

Реалізувати пілотний проект планують спершу у парку «700-річчя Львова» з посипання доріжки, яка веде до церкви св. Йосафата. Якщо нововведення буде ефективним, то проєкт розширять і вже наступної зими застосовуватимуть і в інших парках Львова. Ймовірно, така екологічна альтернатива народилася через постійні скарги мешканців міста на піскосуміш та сіль, якими зараз посипають дороги Львова. Після завершення зими піскосуміш залишається на доріжках і з нею складно поборотись. Також, на соляні розчини після прогулянок скаржаться власники домашніх улюбленців.

Дар’я Кучер