Христя Мальчишин, масажистка: “Якщо людина засинає під час масажу, то я все зробила ідеально”

Христя Мальчишин колись працювала косметологом, але на прохання знайомих почала робити масаж – від лікувального до розслабляючого. Завдяки “сарафанному радіо” це переросло у її професію. У програмі “Люди” Христя розповіла про улюблені види масажу та модні тенденції у цій справі. Які відчуття мають бути після масажу і які клієнти дратують?

Які види масажу найкращі для людини та як визначити, який потрібен саме тобі?

Звичайно, є дуже багато видів масажу. Основні – це розслабляючі, лікувальні, аромотерапія, таласотерапія, літотерапія. Але людина, напевно, має сама відчувати, що їй потрібно. Хто хоче розслабитися – приходить на релакс масаж. Якщо відчуває якийсь дискомфорт або за показами лікаря, то приходить на лікувальний. Все залежить від того, хто що хоче отримати.

Розкажіть про себе, Христино. Як ви опинилися у цій професії та коли зрозуміли, що хочете робити людям таку приємність?

Зрозуміла тоді, коли люди приходили до мене на масаж, а потім були позитивні відгуки. Спочатку я навчалася у медичному коледжі, закінчила курси масажу. Потім пішла працювати у медицину, згодом пішла на ще одні курси. Працювала косметологом, потім почали звертатися знайомі з проханням зробити масаж. Зробила перший, другий масаж і мені сподобалось. Мене порекомендували іншим, «сарафанне радіо» запрацювало.

За що ви любите цю роботу? 

Люблю за позитивні відгуки, звичайно. Приємно знати, що ти комусь допоміг. Раніше я працювала у сфері лікувального масажу. Людина приходить з якоюсь скаргою, наступного разу приходить і каже, що їй допомогло. Масаж може бути більш дієвим, ніж таблетки чи ще щось.

Які ви робите масажі?

Зараз працюю у сфері спа, тому я роблю релакс масажі, аромамасажі, класичні.

Чи може один майстер робити всі види масажу, які ви перерахували? Чи на кожен вид має бути певна кваліфікація?

Так, треба проходити курси. Якщо під силу зробити різні види масажу – тоді може робити один майстер. Бажано, щоб лікувальні масажі робили люди з медичною освітою. Важливо не нашкодити людям.

Тобто одних курсів для лікувального масажу недостатньо?

Ні, потрібно бути медиком.

Чи потрібен масаж усім?

Так. Є різні психоемоційні стани. Людина приходить на масаж і просто розслабляється. Навіть немовлят приводять на масаж, якщо вони неспокійні або є гіпертонус м’язів. У будь-якому віці треба приходити на масаж.

Про це якось тіло дає знати? Як часто потрібно робити масаж?

Рекомендовано робити профілактичний масаж кожні пів року по 10 сеансів, щоб розслабити м’язи, покращити кровообіг. А якщо вас щось турбує – йдете до лікаря, а він натомість скеровує вас до масажиста.

Є ще спортивний масаж. Чи може він замінити заняття у залі?

Радше доповнює. Спортивні масажі також є різні. Одні роблять перед заняттям, щоб був кращий результат. Інші – навпаки заспокоюють та розслабляють м’язи, щоб не було крепатури.

Чи можна за допомогою масажу позбутись целюліту та схуднути?

Однозначно можна. Але є одне «але» – потрібно відкоригувати своє харчування. Якщо ви пройдете курс масажу, а харчування не переглянете – результат не буде довготривалим. Коли ви поєднаєте усе це зі спортом – буде супер. Целюліту позбутися непросто.

Чи є люди, яким масаж протипоказаний?

Звичайно. Будь-які масажі протипоказані, якщо є гіпертензія, тобто високий тиск. Масаж – це дія на тіло. Відбувається тертя, посилюється кровообіг, а отже підвищується тиск. Якщо людина поміряла тиск і він стабільний, навіть якщо вона схильна до гіпертензії, то можна робити. Не можна робити масаж, коли є варикозне розширення вен, гнійничкові захворювання шкіри. Під час вагітності треба обережно до цього ставитися. Також усі гострі захворювання є протипоказанням.

Коли приходить клієнт, ви питаєте про протипоказання?

Звичайно. Також питаємо, чи є алергія. Людина може мати протипоказання до певної олії.

Траплялись випадки, коли людина казала, що їй все можна, а після масажу, наприклад, з’явилось якесь почервоніння?

Було. Часом люди забувають про алергію на олію. У такому разі під час масажу потрібно використовувати тальк.

Чи бувають претензії?

Так. Коли людина перший раз приходить і не розуміє, що хоче. Наприклад, обирає релакс масаж, а він занадто легкий і це не подобається. Або догляд за тілом. Людина думає, що прийде на якесь обгортання та одразу скине два-три кілограми.

Яка тривалість сеансу масажу?

Залежно від того, який масаж робимо. Якщо пропрацьовуємо одну зону – 25-30 хвилин. Буває, що потрібно довго масажувати. Комплексний масаж всього тіла – близько години, навіть півтори.

Чи може майстер запрацюватись і довше робити масаж? І чи це не починає негативно впливати на клієнта?

Ні. Буває, що людина замовляє дві години масажу. Навіть дехто хоче три години. Але проводити стільки часу з одною людиною важко. Якщо люди міняються, це легше. Кожен має свої погляди, питання, енергетику.

Який вид масажу ви найбільше любите робити?

Люблю класичний. На мою думку, він більш результативний. Звісно, релакс масаж непоганий – люди приходять замучені, хочуть відпочити. Буває, що засинають – отже, розслабились. Отож роботу я зробила ідеально.

Який типаж клієнтів подобається: ті, які засинають, люблять поговорити чи мовчать?

Напевно, ті, що люблять поговорити.

Перед ефіром ви казали, що по людині помітно, коли вона прийшла на перший масаж. Вони спочатку напружені, а потім розслабляються…

Не кожен. Буває, що приходять вперше, хвилюються, бояться роздягатися. Таку людину потрібно розслабити. А трапляється, що навпаки усе розпитують. З комунікабельними людьми працювати набагато легше, вони одразу розслабляються.

Обов’язково роздягатися для масажу?

Так.

А є люди, яких потрібно вмовляти, щоб вони роздягнулися?

Таке буває, але нечасто. Жінки з арабських країн дуже соромляться. Потрібно вийти з кабінету, щоб вони роздягнулися. Ми мусимо їх накривати і робити кожну частину тіла окремо. Наприклад, коли масажуємо, спину, то інші частини тіла накриваємо. Ми даємо одноразову білизну, буває, що клієнт не хоче її одягати. Є такі процедури, наприклад, обгортання чи пілінги, то краще одягнути одноразову білизну. Це зручно.

У мене є інтимне питання. Якщо на масаж приходить красивий чоловік, наприклад, який викликає у вас симпатію. Як не зніяковіти і зробити йому масаж?

Звісно, що можна зніяковіти. Але зараз у мене таких почуттів не виникає, бо я вже довго працюю. Але на початках таке траплялося.

Буває, що клієнти проявляють увагу до вас?

Так, але вмію з цим впоратись. Наприклад, деякі іноземці (українці таке не роблять) можуть запропонувати піти в номер. Або запитують, чи буде масаж зі щасливим кінцем.

А як ви їх ставите на місце?

Ми кажемо, що такого масажу не буває. До прикладу, до моєї колеги чіплялися, то викликали охоронця і людину вивели. Деколи іноземці говорять, щоб ми зачинились на ключ. Не знаю чому, але просять. Їм, мабуть, так комфортніше, щоб ніхто не зайшов. До речі, людей це дратує коли хтось може зайти в кабінет.

Таке буває?

Немає повної шумоізоляції. Людина від якогось скрипу може здригатися. Неприємно масажисту і, напевно, клієнту, коли забувають встановити на телефоні беззвучний режим. Атмосфера дуже важлива, особливо для релакс масажу. Має бути спокійна музика, неяскраве світло.

Спокійна музика та світло – це для усіх видів масажу?

Під музику легше працювати. Якщо класичний масаж – то ритм пришвидшений. А релакс масаж робиться під спокійну музику. Є масаж бамбуковими паличками, креольський – його роблять під спеціальну музику.

Скільки часу тривав ваш найдовший робочий день і скільки масажів ви можете зробити фізично?

Зараз моя зміна триває 12 годин. Колись було приблизно 14-15 годин. Це я у позаробочий час працювала. Людей буває 15-17.

15 людей – це дуже багато.

Багато, але до цього звикаєш. Тим паче, коли приходять постійні клієнти, з ними цікаво спілкуватись, бо вони діляться чимось таким, про що вже ми раніше спілкувались.

Любите, коли вам роблять масаж?

Звісно.

Немає певної профдеформації?

Ні, ставлюся до цього спокійно. Головне, щоб робили.

А коли вам роблять масаж, контролюєте рухи майстра?

Ні, я розслабляюся повністю. Мені зазвичай масаж роблять знайомі. Якби пішла до іншого майстра, то не сказала б, що я теж масажист.

Траплялось, що вас «вчили» під час сеансу?

Приходили масажисти та казали про це на початку. Або казали про це вже у кінці. І запитували, наприклад, про рухи. Так би мовити, можна поділитись досвідом. Одного разу прийшов чоловік, який займається самомасажем. Розповів, що використовує під час роботи певні ролики, приніс їх мені, щоб я спробувала.

Що робити, якщо у клієнта під час масажу щось хруснуло?

Потрібно намагатись, щоб таке не трапилось. Звичайно, що буває, коли, до прикладу, сильніше натиснеш. Проте таке буває, нічого страшного.

Має бути боляче під час масажу?

Буває боляче. Це залежить від виду масажу. Наприклад, лікувальний масаж шийно-комірцевої зони. У цій ділянці є остеохондроз. Перенапружені, забиті м’язи настільки, що коли легенько торкатися, людині боляче. Але з часом до болю звикають, і стає приємно. Але після масажу може бути крепатура. У когось високий больовий поріг, у когось низький. Усе індивідуально.

Траплялося, що під час масажу людина скаржилась на біль, а ви розумієте як спеціаліст, що цю ділянку треба розім’яти. Як пояснити, що це нормально?

Потрібно пояснювати, що є проблема, її треба усунути, щоб стало краще. Є такі люди, що пропонують зробити більше сеансів, але щоб не боліло.

Чи може людина правильно та дієво зробити собі масаж, наприклад, ніг?

Звичайно. Зараз дуже поширені курси самомасажу. Це добре, що є якась дія на шкіру, м’язи, покращується кровообіг. Проте краще йти до спеціаліста.

Пам’ятаю, як у студентські роки ми бавились антицелюлітними масажами. Коли його робить майстер, то рівномірно розподіляє силу на всю ногу.

Коли робиш масаж сам собі, то шкодуєш себе. А масажист тебе шкодувати не буде. Бо якщо хочеш позбутись целюліту, треба трохи потерпіти.

Масажем можна зашкодити?

Можна, якщо не знаєш, що робиш. Людина жаліється на біль, наприклад, у спині або у якомусь відділі хребта, наполегливо просить зробити масаж. Ти намагаєшся пояснити, що не хочеш зашкодити. Не треба на себе забагато брати. Краще відправити людину до лікаря, нехай зроблять рентген-знімок або МРТ-знімок, щоб я могла пересвідчитись, що немає грижі чи протрузії. Буває, що «переробиш» масаж, а людина з кушетки встати не може.

А що робити в такому разі?

Не можна так робити. Треба дуже обережно ставитись до такого.

Які мають бути відчуття під час масажу? Що в ідеалі має відчувати людина?

Якщо це релакс масаж, людина має бути доволі розслабленою. Буває, що встають після масажу та запитують чи можна лишитись поспати у кабінеті (сміється, – ред). Якщо масаж лікувальний, то одразу менше болить, з’являється певна легкість та свіжість.

Принаймні має стати трохи краще?

Є моменти, що потрібен курс масажу, аби був результат. Але зараз я не працюю як лікувальна масажистка. Наприклад, якщо є сколіоз, то після одного сеансу не помітиш результат. Але все одно після першого масажу зміни будуть.

На початку ви говорили про профілактичні масажі. Якщо говорити про масажі, що розслабляють, скільки має бути сеансів?

Щодо релакс масажу, то такого немає. Можна ходити щодня, двічі на день, як кому заманеться. Коли майстер робить лікувальний масаж, він розуміє, якою буде тривалість курсу. Буває, що людина прийшла на один-три сеанси, а згодом телефонує та каже, що на четвертий вже не прийде, бо їй стало краще. Якщо знову заболить, то знову прийде на масаж.

Є така риса в українців, можливо, і не тільки в нас: до лікаря йдемо, коли припече. Масажистів це теж стосується. І коли стає краще, перестають ходити. Чи важливо пройти курс масажу до кінця?

Є люди, які розуміють, що курс необхідно пройти повністю. А дехто думає, якщо стало краще, то навіщо викидати гроші? Проте якщо ви закінчили курс, вас не буде турбувати біль пів року, можливо, рік.

Як визначити чи майстер є професіоналом?

Напевно, треба читати відгуки, слухати рекомендації. Як на мене, то останнє найкраще. Наприклад, знайомі пішли та порекомендували масажиста. Але все індивідуально. У мене був такий випадок: мене порекомендували людині, вона прийшла на сеанс, але їй не надто подобалось, потрібен був легший масаж. Головне, щоб людина казала, що хоче отримати від масажу. Потрібно говорити з майстром.

До прикладу, людині під час масажу може бути неприємно, а вона думає, що це так треба. Все одно варто сказати?

Однозначно треба говорити. Бо майстер думає, що людині добре. А потім дивуєшся, чому такий поганий відгук. Потрібно одразу сказати про дискомфорт.

Чи є якісь тенденції у масажі? Що зараз модно, що хочуть?

Так, бо справа почала активно розвиватись. Відкриваються безліч салонів, масажних кабінетів. Клієнта потрібно чимось заманювати. Зараз популярні блейд-масаж, вісцеральний масаж (внутрішніх органів), а також міофасціальний масаж на все тіло або тільки на обличчя. Це масаж фасцій – «ковпачків» на м’язах. Він досить повільний та болючий, але ефективний. Найбільш помітним є результат на обличчі, підтягується шкіра. Якщо на масажі ви проробите тільки одну половину обличчя, то побачите різницю. Але це тривалий процес.

Які види масажу ви любите як клієнт?

Мені подобається класичний масаж. І масаж обличчя дуже люблю -і собі робити, і людям.

Як мрієте розвиватись у своїй справі?

Коли тільки починала, то думала відкрити салон, чи, як зараз модно говорити, студію масажу. Зараз вже не хочу. Щодо розвитку у сфері, то розмірковувала про викладання, навчити робити масаж правильно.

Це цікаво. Думаю, охочих є багато.

Постійно маєш проходити якісь курси, вдосконалювати свої вміння. Коли хочеш навчитися чогось нового, то бачиш, що немає серйозних шкіл, у яких могли б навчити якісно робити масаж. Мені принаймні здається, що тенденція є до заробітку грошей, а не здобуття знань. Це погано. Треба, щоб були викладачі хороші.

Які риси повинен мати масажист? Ви ж певною мірою психологи. Ви годину перебуваєте у таких умовах, які спонукають людину відкритися або чимось поділитися.

Таких випадків багато. Наприклад приходить людина, ми незнайомі. Вона може поділитися чимось. І людина потім виходить з полегшенням, може, отримала якусь пораду. Потрібно любити спілкуватися та любити людей. Енергетично це передається однозначно.

У кожній роботі є ложка дьогтю. Що вас дратує у роботі?

Трапляється, що дратують люди. Зараз мене дратують українці, які розмовляють російською і кажуть: «Я не понимаю». Але до мене приходять різні люди, я питаю, звідки вони. Коли відповідають, що, наприклад, з Харкова і «не понимаю». Як можна не розуміти? Тоді я себе налаштовую, щоб нормально зробити процедуру.

Що у самих процедурах чи забаганках людей дратує?

Дратують люди, як кажуть: “з діда пан”. Тобто були собі, а потім стали «розфуфирені». Розповідають, де були, як і що їм робили. А коли ти кажеш, що зараз робитимемо таку-то процедуру, таке-то обгортання, наприклад, кремове або порошкове, що саме вони хочуть. А людина губиться і не знає, що обрати. А перед тим тобі розповідають, які вони розумні, скільки процедур переробили.

Що не любите робити?

Не подобається робити душ-масаж – це масаж у ванній під тиском води. Хоча він дуже ефективний.