Коли Україна запустить ковідні сертифікати

Зараз над цим питанням активно працюють відповідні служби.

Вже до 1 липня в Україні планують запустити ковідний сертифікат. Про такі плани сьогодні розповів міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Вже зараз МОЗ спільно з Міністерство цифрової трансформації України та НСЗУ Національна служба здоров’я України опрацьовують його впровадження. Це буде документ, у якому міститимуться дані дані про вакцинацію, про зроблені негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19.

“Вважаю, що нам це треба запускати всередині країни в максимально стислі терміни, якщо не в червні, то щоб із 1 липня він у нас на повну запрацював”, – наголосив міністр.

У Мінздоров’я кажуть, що локумент розробляється з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Його мета – вільне та безпечне пересування громадян під час пандемії коронавірусу. Дані вноситимуть через електронну систему охорони здоров’я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати у додатку чи порталі «ДІЯ».

За словами Степанова, запуск внутрішнього ковідного сертифіката буде супроводжуватися певними перевагами для його власників.

Адже українці будуть зацікавлені в тому, щоб перевірятися на ковід за перших же симптомів і не займатися самолікуванням.

“Як ви знаєте, у нас є проблема самолікування. Є велика кількість людей, про яких ми не знаємо – хворіли вони на COVID-19 чи ні. Якщо у них була легка форма хвороби, вони сиділи вдома, не ходили до лікаря і не робили тести. Якщо буде внутрішній сертифікат, який даватиме відповідні переваги за наявності зроблених тестів, – це буде як додатковий стимул не займатися самолікуванням”, – сказав він.

Додамо, до того, як такий сертифікат введуть, вакциновані двома дозами українці, яким потрібно перетнути кордон, можуть отримати в такі довідки за запитом.