Командувач Нацгвардії подав у відставку – через стрілянину у Дніпрі

Командувач Національної гвардії України генерал-полковник Микола Балан написав рапорт про відставку. Причина – стрілянина на заводі “Південмаш” (“Южмаш”) у Дніпрі. 

“З урахуванням того, що за будь-які дії, і хороші, і погані, несе службу командир або командувач, сьогодні вранці я висловив бажання і написав рапорт міністру внутрішніх справ, клопотання перед президентом про відставку та звільнення з посади командувача Національної гвардії.”

Також Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії, що могла призвести до трагедії у Дніпрі. 

Нагадаємо, у ніч на 27 січня, на території заводу “Південмаш” нацгвардієць, солдат строкової служби Артемій Рябчук розстріляв караул НГУ та втік зі зброєю. Загинули 5 осіб, а ще 5 – поранені. За кілька годин солдата затримали. Як з’ясувалося, Артемій Рябчук  сам здався правоохоронцям. 

Наразі слідство розглядає кілька версій вчинку строковика, в тому числі і неуставні відносини. Перевіряється інформація щодо бійки, про яку солдат нібито повідомив командирам, а потім зазнав цькувань як “стукач”.

Артемію Рябчуку повідомили про підозру в умисному вбивстві, дезертирстві, викраденні зброї та боєприпасів.

  • фото 1 – Нацгвардія;
  • фото 2 – Нацполіція;
  • фото 3 – ФБ сторінка міністра МВС Дениса Монастирського.