Коронавірус у смітнику

Маска та рукавички – медичні атрибути, які вже встигли стати нашими постійними супутниками при виході з дому. Але чи Ви замислювались, куди потрапляє засіб індивідуального захисту після використання?

Найімовірніше, ви просто викидаєте його у смітник. І, добре, якщо ви здорові – бо тоді шкоди іншим людям це не принесе. Та якщо ви заразились коронавірусом, ще не знаєте про це і викинули маску в загальний смітник – заразити можете, як мінімум, працівників комунальної служби та безхатьків. То куди можна подіти медичне сміття? І як правильно його викинути? З’ясовували журналісти “Першого Західного”.

На підприємство, під назвою «Екологічні переробні технології», яке розташоване у Львові, привозять медичне сміття з усієї західної України. Лише за минулий місяць з Львівської інфекційної лікарні сюди доправили понад 700 кілограмів відходів.

Їх спалюють у спеціальній печі при температурі 180 градусів. Бо лише в таких умовах їх можуть правильно утилізувати.

Більшість людей на вулиці використовує звичну одноразову маску. За умови, якщо користуватися засобом захисту правильно, тобто, змінювати раз на дві години, то за день перебування поза домом використаєте щонайменше 6 штук. А викидають люди їх здебільшого просто у смітник. А інфекція жити на них може до декількох днів.

30 тисяч гривень вартує переробити одну тону медичного сміття. До слова, доставляти його на підприємство треба вже відсортованим від іншого мотлоху, тобто просто привезти бак зі збірними відходами, аби спалити їх – не вийде. Про жодні домовленості між компанією та міською владою поки не йдеться. Все, що зробили для усунення ще одного з методів поширення вірусу…

“Було прийняте рішення дезінфекції контейнерних майданчиків і посилення дезінфекції дезрозчинами самих контейнерів для сміття. Тобто, немає якогось іншого алгоритму щодо утилізації засобів індивідуального захисту”, – пояснила Галина Слічна – керівниця міського оперативного штабу з протидії коронавірусу у місті Львові

Заступник директора Львівської інфекційної лікарні, Ігор Берник, радить потурбуватися про інших людей перед тим, як викинути маску чи рукавиці…

“Було б краще, якби ми їх хоча би в якийсь поліетиленовий чи інший, паперовий пакетик клали, замотували і в ньому вже його викидали до інших відходів побутових”, – каже він.

Найліпше викидати медичні відходи, загорнувши у три поліетиленові пакети. А поки використані маски та рукавички у смітнику без жодних обгорток, в найгіршому ж випадку – просто валяються на вулицях.