“Ковідні” звички зменшують ризик підхопити грип чи кишкову інфекцію

Дотримання простих рекомендації медиків у період пандемії  захищає нас не тільки від COVID-19, але й від інших вірусних та інфекційних захворювань. 

Про це йшла мова у програмі “Про здоров’я” на радіо ПЕРШЕ. 

Наприклад, миття рук. Завдяки такій звичці вдалось знизити рівень захворювання на кишкові інфекції, – розповіла Марія Озірковська, заступниця керівника Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. 

“Миття рук попереджає не тільки COVID-19. Бачимо суттєве зниження гострих кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, який передається таким самим шляхом як кишкові інфекції. Це відобразилося на загальному зниженні інфекційних захворювань”. 

А масковий режим у транспорті чи іншому людному місці захищає від ГРВІ і грипу. В осінню пору – це особливо актуально, – наголосила експертка з імунології Валентина Чопяк.  

“Зверніть увагу на спосіб життя в період осені та весни наших азіатських колег. Вони всі мають у своїх сумочках маски: в транспорті вони в масках, на метро вони в масках, на роботі, де велике скупчення людей, вони в масках. Це зменшує кількість різних збудників, які попадають в дихальні шляхи і, звичайно, спонукають респіраторні захворювання у період осені та зими, тому що цей період є фізіологічно імунодефіцитним”. 

Незмінно медики рекомендують: висипатись, їсти збалансовану здорову їжу, побільше гуляти на свіжому повітрі, дозовані фізичні навантаження, налаштування на позитив і вакцинація. 

Зараз актуальне щеплення від COVID-19 та сезонного грипу, появу якого прогнозують вже у жовтні. Між вакцинацією від  коронавірусу та грипу має бути мінімум два тижні перерви.