Кутя з цукерками і подарунки щодня: різдвяні традиції у Кривому Розі

Разом з ведучою новин на радіо ПЕРШЕ Анастасією Мельник мандруємо на Різдво на Дніпропетровщину, у Кривий Ріг. 

“Різдво – це зустріч тих, кого ти давно не бачив, це день подарунків, вітань, родинного єднання”. 

З дитинства Анастасія Мельник пригадує два сценарії святкування Різдва. Спокійний і в дуже вузькому колі – якщо збирались у маминих батьків. І зовсім по-іншому – у батьків татових, коли з’їжджалася велика родина. Традиції “родинних зустрічей” намагаються дотримуватись і зараз, попри те, що зібратись вже важче.“Діти повиростали, пороз’їжджались. Хтось у Польщі, хто – в Німеччині.”

Так само з дитинства пригадує дві куті. Бабця робила рисову з узваром чи компотом. Інший варіант – кутя з пшениці і цукерками.  

“Насправді все залежить від вашої фантазії і скільки маєте часу… Якщо люди готуються, з’їжджається вся родина, відповідно, процес підготовки довготривалий, фантазія включається. Там і горішки, і родзинки можуть бути. Якщо кутя не така солодка, якщо не мед додати, то цукерки шоколадні кладуть”. 

І ще одна сімейна традиція пов’язана з Різдвом. Це було завершення щоденних сюрпризів. Подарунки були на Миколая, а після Нового року і до Різдва – щодня. 

“Кожного ранку я прокидалась і був подарунок. В один день – мандирини. Другий ранок могли бути розмальовки. Потім фломастери… і так до Різдва.” 

фото: умовне

 

Читайте також:

Забути на день слово “мак” і не чистити часник: різдвяні традиції в Івано-Франківську

Разом з журналісткою телеканалу ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ Катериною Пилипів мандруємо на Різдво в Івано-Франківськ.  “Найбільше традицій зосереджено саме на святвечір. У моїй родині ми починаємо їсти