Львівський бізнес виділив 18,5 млн грн. на боротьбу з коронавірусом

Лише за перший тиждень карантину львівські підприємці та власники великого бізнесу виділили 18,5 мільйонів гривень на боротьбу з корона вірусом

Про це йдеться в сюжеті «ПроГроші» на телеканалі «Перший Західний»

Епідемія коронавірусу в Україні та оголошений у зв’язку з нею карантин, вплинули на всі сфери нашого життя. Очевидно, що ані міста, ані держава в цілому не здатні самотужки впоратися з викликами, пов’язаними з епідемією. На допомогу приходять підприємці.

Телеканал Перший Західний оголосив про ініціативу надавати інформаційну підтримку бізнесу, який допомагає українцям справитись з епідемією. В рамках цієї ініціативи ми розповідаємо як українці протистоять поширенню хвороби.

Медична компанія «Біофарма» закупила обладнання на 5 млн грн. у міську інфекційну лікарню Білої Церкви: два апарати штучної вентиляції легень, мікроскопи тощо. Крім того, компанія виділятиме щотижня 500 000 грн підтримки пенсіонерам. Мережа «Епіцентр» заявила, що передасть 1% обігу на закупівлю медичного обладнання та засобів захисту, а також планує закупити 100 апаратів штучної вентиляції легень для лікарень Києва та інших міст України. В компанії планують щомісяця скеровувати на допомогу країні 40–50 млн грн для закупівлі медобладнання, масок, дезінфекційних засобів і засобів захисту

Також кондитерська корпорація Roshen повідомила про закупівлю 10 тис. комплектів костюмів індивідуального захисту для медпрацівників.

Керівник «Нової пошти» повідомив, що підприємство виділить 25 млн грн на закупівлю обладнання та засобів особистого захисту для лікарень Полтавської області. Це мобільний рентгенографічний апарат УЗД, біохімічний аналізатор, діагностичні набори, апарати штучної вентиляції легень.

«Укрпошта» упродовж дії карантину запускає благодійну акцію, в рамках якої кожен охочий зможе надіслати засоби індивідуального захисту для лікарів і пацієнтів до медичних закладів України, а «Укрпошта» доставить їх до дверей медзакладу безкоштовно.

За ініціативою власників мобільного банкінгу «Монобанк» було зібрано гроші на придбання дев’яти апаратів штучної вентиляції легенів, закуплено експрес-тести для діагностики коронавірусу й замовлено 100 тис. масок для літніх людей.

«ПриватБанк» відзвітував про передачу в лікарні Києва, Одеси й Лисичанська чотирьох апаратів для штучної вентиляції легень, придбаних коштом банку і пожертвувань клієнтів. Фармацевтична компанія «Дарниця» передасть Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги три апарати штучної вентиляції легенів.

Нещодавно Президент України вирішив залучити представників та власників великого бізнесу, або як ми їх звикло називаємо – олігархів до організації зусиль з протидії поширенню вірусу.

Чи дослухавшись до прохань президента, чи з власної ініціативи, власники великого бізнесу і справді активно допомагають медзакладам країни.

Фонд Рината Ахметова оголосив про закупівлю аналізатора проб у комплекті з тест-картриджами для медичних закладів Маріуполя (Донецька область) та інших регіонів країни.

Окрім того, Фонд передав Міністерству охорони здоров’я дві партії апаратів штучної вентиляції легенів, кисневі концентратори, одноразові костюми біозахисту для дітей та дорослих, захисні маски й окуляри.

Також найбагатша людина країни спрямує 300 млн гривень на боротьбу з коронавірусом. На ці гроші закуплять 300 тис. експрес-тестів для всієї країни. Крім того, додатково придбають щонайменше 200 апаратів штучної вентиляції легень, необхідних для порятунку життя людей, та інше обладнаня.

Благодійні фонди Віктора та Олени Пінчуків передадуть у лікарні України 10 апаратів ШВЛ на 460 тисяч доларів. По одному апарату отримають лікарні у Волинській, Донецькій, Закарпатській, Львівській, Луганській, Одеській та Чернівецькій областях, три апарати – лікарні в Києві. Компанії «Інтерпайп» та EastOne, чиїми акціонерами є Пінчуки, виділили 2 мільйони доларів на експрес-тести. Ще 35 млн грн компанія спрямує на антикризову програму з боротьби з коронавірусом.

Президент групи DCH Олександр Ярославський виділив на урядову програму допомоги людям похилого віку 2 мільйони доларів. Ще мільйон доларів – на медичну програму в Харківській області.

Бізнесмен Костянтин Жеваго, якому належать футбольний клуб «Ворскла» та гірничорудна компанія Ferrexpo обіцяє виділити «велику суму грошей» медустановам Полтавської області.

Благодійний фонд Петра Порошенка профінансував відновлення десяти апаратів штучної вентиляції легенів для Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги. Фонд також закупив реанімаційні комплекти, які упродовж цього тижня доставляють до обласних центрів.

Не залишились осторонь і відомі українці, шоумени та політики.

Лідер групи «Океан Ельзи», народний депутат від партії «Голос» Святослав Вакарчук заявив, що передасть 1 мільйон гривень на придбання медобладнання для лікарень Львівської та Одеської областей. Український футболіст і тренер Мирон Маркевич надав фінансову допомогу Київському військовому госпіталю. На виділені кошти придбали ультразвуковий апарат для очищення ран і медикаменти.

Парадоксально, але поспіхом вивезене за безцінь за кордон, Україна тепер змушена закуповувати за підвищеними цінами. Але все ж людей доброї волі серед українців незрівнянно більше. Активні вони і в нашій області та Львові.

Львівські компанії «Ензим» і «Кормотех» придбали на 4 мільйони гривень обладнання та системи захисту. Зокрема, благодійники купили два апарати штучної вентиляції легень Hamilton C3, генератори кисню, кардіомонітори, 500 експрес-тестів на SARS-CoV-2, респіратори і спецкостюми для медперсоналу. Ці необхідні засоби передадуть у три львівські медзаклади.

ІТ-компанія SoftServe виділила 10 млн грн. на боротьбу з коронавірусом, ще одна ІТ-компанія – Intellias закупить 10 тисяч експрес-тестів для швидкої діагностики захворювання. Також компанія Н-ікс вже виділила перших 2 млн гривень на закупівлю 10000 експрес-тестів. 

Підприємство «Оскар» Моршинська жертвує 1 мільйон гривень, «Галнафтогаз» (ОККО) – 3 з половиною мільйони, «Львівгаз» – 100 тис. грн. на заходи із запобігання поширенню коронавірусу.

Благодійний Фонд «Рідні» разом з партнерами – компанією Avalon, ОККО Group та за підтримки медичного центру Medicover, придбали 20 апаратів штучної вентиляції легень. Також фонд закуповує 1800 захисних костюмів для медиків.

Підприємства «Авіація Галичини» та Троттола, а також ще п’ять підприємств, шиють маски та захисні костюми, які передають медичним закладам та роздають тим, хто їх потребує. Ательє Podium безкоштовно надає приміщення та обладнання для пошиття масок.

Три сервіси таксі – Uklon, Bolt та Uber – безкоштовно возитимуть на час карантину у Львові лікарів, особливо тих, які працюють із хворими на коронавірус або з підозрою на цю недугу. А компанія з оренди велосипедів Некстбайк надаватиме свої транспортні засоби для медиків безкоштовно.

Бренд Dodo Socks запустив благодійну колекцію шкарпеток, кошти з яких підуть на закупівлю дезінфікуючих засобів, респіраторів, та обладнання для реанімації Львівській лікарні Охматдит. Піцерії Pizza Veterano та LА П’ЄЦ започаткували флешмоб із доставки піци медикам, пожежникам, поліцейським та нацгвардійцям.

Загалом львівський бізнес скерував на допомогу у боротьбі із поширенням коронавірусу 18 з половиною мільйонів гривень. Звичайно, в цій програмі ми встигли розповісти далеко не про всіх благодійників. Однак ми будемо слідкувати за цією темою і надалі.

Кожен із нас сьогодні може стати опорою протидії епідемії. Якщо не активними діями – то свідомою позицією та чітким дотриманням правил карантину. Бережіть себе!