Лікарі на гелікоптері: як працюватиме на Львівщині аеромедична евакуація

На аеродром Яґелон у Городку прибув перший в Україні гелікоптер для аеромедичної евакуації. Більше про це дізнавались журналісти телеканалу “Перший Західний”.

Відтепер червонобіле авіасудно вилітатиме на екстрені виклики у важкодоступні місця, медики надаватимуть допомогу пацієнтам з інфарктами, інсультами та важкими травами після ДТП. У підрозділі аеромедичної евакуації – 12 лікарів. Це люди з різних областей.
Вони мають колосальний досвід, адже пройшли чимало курсів міжнародного рівня.

“Це є курс від американської асоціації серця по розширеній підтримці життя у пацієнтів з кардіографічними проблемами і інсультом”, – каже лікар відділу аеромедичної евакуації Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Ананєвич.

Для порятунку людей у арсеналі медиків на борту гвинтокрила є найнеобхідніше обладнання. Адже щодня до центру екстреної медицини та медицини катастроф надходить 700 дзвінків. 25 разів швидку викликають до пацієнтів з інсультами, 10 – з інфарктами. І у медиків є лише година, аби врятувати таке життя. І доставити хворого до медзакладів, де є ангіографи та томографи.

“З Турківського району пацієнти, яких ми доставляли каретами швидкої допомоги до 4 годин до Львова, будуть мати можливість до години часу попасти в приймальне відділення медзакладу”, – пояснює керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Тож відтепер дотриматися стандарту золотої години, яка є вирішальною у критичному стані, буде можливим.

Медичний гвинтокрил розвиває швидкість 280 кілометрів на годину і долає 350 кілометрів без дозаправки. Він може сідати на територіях семи аеропортів Львівщини. Або ж на будь-яких майданчиках розміром 15 на 15 метрів.

Медперсонал та пілоти дислокуватимуться на території аеропорту Ягелон. Тут для них облаштовані кімнати перебування та їдальня. Звідси ж вилітатиме вертоліт, тільки-но медики пройдуть інструктаж з техніки безпеки. Аеромедична бригада обслуговуватиме гірські райони західної частини України та Львівську область.

Більше про це дивіться у сюжеті програми “ОЧІ” на телеканалі “Перший Західний”.