Лікарняни клоуни: хто вони і для чого переодягаються у яскраві костюми

Лікарняних клоунів у Львові з десяток. Усі – різного віку та професій. Одного разу, три роки тому, вон знайшли інформацію про ініціативу у соцмережах і після декількох тренінгів стали справжніми посланцями щастя для діток, які хворіють. Більше про це дізнавалися журналісти телеканалу ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ.

«Коли іду сюди в лікарню, така втомлена, бо це після роботи, а от коли ідеш вже після виходу, після спілкування з діток, такий я не знаю, ніби крила виростають ззаді тебе. І ти вже такий йдеш веселий, наповнений, і ніби оцю втому як рукою зняло», – каже Наталія Когут, лікарняна клоунеса.

Маленькі пацієнти ж – втомлені від лікарняних буднів – потребують особливого, обережного ставлення.

«Ми стараємся, в першу чергу, не зашкодити, дотримуємся таких елементарних правил безпеки при поведінці з дітьми. Дивимся, чи в них є катетери, чи вони можуть якісь активні ігри гратися», – розповідає клоун Микола Хиль.

Щасливими лікарняні клоуни роблять не лише дітей, але й їхніх батьків.

«Дуже, дитина розрядилася така, буде згадувати ще пару днів за таку обстановку, дуже дякуєм, дуже», – ділиться мама пацієнтки Лідія Пукаляк.

Робити добро – просто, переконаний й Олег. Саме він з однодумцями запросили лікарняних клоунів, підготували дітям презенти.

«Нас є 20 чоловік вирішили організувати таку акцію і принести трішечки радості діткам, які, власне, знаходяться в лікарняних умовах, які обмежені у спілкуванні», – каже співорганізатор соціального благодійного проекту «Радість дітям» Олег Дяків.

Саме живе, не награне спілкування – найважливіша якість для лікарняного клоуна. А строката уніформа і яскраві іграшки – лише доповнення образу.