Львів’ян 19 вересня закликають долучатися до Всесвітнього дня прибирання

Цієї суботи, 19 вересня, о 10:00 у Львові відбудеться Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Його з 2015 року проводить Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine». Разом з Україною у суботу прибиратимуть 150 країн світу.

У Львові центральною локацією «World Cleanup Day» є парк «Цитадель». Тут окрім прибирання, проведуть майстер-класи по сортуванню сміття, розігруватимуть подарунки, а також усіх волонтерів частуватимуть смаколиками. Окрім центральної, у місті буде ще декілька локацій для прибирання:

  • вул. Перфецького (зелені насадження між АЗС «Укрнафта»)
  • вул. Кульпарківська, 99Б
  • Замарстинівський парк
  • вул. Перфецького, 2
  • Скнилівський парк
  • вул. Городоцька, 83 (цирк)
  • Брюховецький ліс
  • Сихівський лісопарк (вхід з боку Чукаріна)
  • Погулянка (винзавод)
  • Озеро на Панча
  • вул. Суботівська, 12
  • Лиса Гора
  • Піскові озера (вул. Гординських).

Через коронавірус акція цьогоріч відбудеться із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки, тому обов’язковою вимогою є наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції.

Крім того, Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» пропонує три форми участі.

Перша форма – це індивідуальні прибирання.

«Люди можуть самостійно прибрати певну територію, зробити фото «до/після». Потім можна зареєструватися на сайті letsdoitukraine.org і додати сюди свої фото. Усі фотографії потраплять до всесвітнього звіту міжнародного рух “Let’s do it”», – розповіла заступниця президента Всеукраїнського руху «Let’s do it Ukraine» Уляна Єгорова.

Наступна форма прибирання – це картографування. Вам треба встановити на свій смартфон додаток EcoHike або TrashOut. Побачивши осередок сміття вам треба його сфотографувати і додати у застосунок. Або ви можете прибрати якусь засмічену ділянку і додати у застосунок фотографії «до/після».

І остання форма прибирання – це цифрове очищення. Під ним розуміється очищення ґаджетів, електронної пошти, віртуальної хмари та іншого від накопиченої та непотрібної інформації.

«Для того, щоб зберігати віртуальну інформацію треба використовувати енергоресурси. До прикладу, якщо один спам-лист на вашій пошті зберігається один рік, то це дорівнює 10 годинам працювання мікрохвильовки. То ж ви можете уявити скільки енергоресурсів необхідно, аби зберігати усю інформацію, яку ви накопичуєте», – зауважила Уляна Єгорова.

Організатори закликають учасників робити фото на локаціях «до/після» прибирання і відмічати організаторів у соціальних мережах #побачивприбери.

Гасло цьогорічної акції – «Побачив? Прибери». Ним організатори закликають долучатись до прибирання не лише один раз на рік, а регулярно.  

«Як бачимо сміття, то одразу його збираємо і викидаємо, навіть якщо не ми смітили. Не ми смітили, але ми живемо у цій країні, на цій планеті і ми хочемо, аби вона була чиста», – розповіла координаторка заходу на Львівщині Катерина Політицька.

Довідка.

У Всесвітньому дні прибирання беруть участь громадяни України, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, зірки та лідери громадської думки. У 2015 році до акції долучилося понад 500 000 учасників у 24 областях на 2832 локаціях. У 2017 році ГО «Let’s do it Ukraine» об’єднали понад 1 100 000 учасників та 4760 локацій по всій території країни. У 2018 році до прибирання в Україні долучилася Президент Естонії – Керсти Кальюлайд.