Львів’яни можуть безкоштовно перевірити слух

12 та 13 жовтня з 10.00 до 18.00 год. на проспекті Свободи, 28, біля Оперного театру, у спеціально оснащеному аудіометричним обладнанням автомобілі – «Кабінеті на колесах» – мешканці та гості Львова зможуть безкоштовно перевірити свій слух.

Кожна 8 людина в Україні втрачає слух. А на глухоту та різні порушення слуху у світі хворіють більше 300 млн людей і це число щодня зростає. Проте 60% випадків втрати слуху можна запобігти, якщо вчасно поставити діагноз. Яка причина втрати слуху розповідає Дар’я Герасимчук, виконавча директорка ГО “Відчуй”:

“Наш світ став надто гучним. Щодня нас оточує велика кількість звуків, ми неправильно користуємося навушниками, часто ігноруємо різні захворювання і через усі ці фактори страждають наші вуха і функція слуху відповідно”.

Саме задля попередження проблем зі слухом і був ініційований проект «Кабінет на колесах», який вже проїхав понад 11 міст України. Наступна зупинка – Львів. Отож, кожен охочий львів’янин може відвідати спеціально оснащений аудіометричними обладнанням автомобіль, який стоїть біля входу в оперний театр. Як саме відбувається процес перевірки розповідає аудіометрист Владислав Ващенко:

“Ми подаємо тональні сигнали акустичні і очікуємо коли людина натисне на кнопку. Якщо натискає, значить вона почула звук. Таким чином ми вираховуємо які звуки, якої гучності чує людина і робимо тест, в кінці якого, бачимо який поріг слуху у людини”.


І вже знаємо перші результати. Серед п’ятьох людей, яких першими перевірили у Львові в однієї виявили порушення слуху. Розповідає Наталія Бехлей, відвідувачка кабінету на колесах:

“Мені давно вже треба було перевірити слух, тому що інколи мені здається, що я недочуваю, але думала, що це через втому. Перевірка показала певні порушення, тож, далі я займатимусь детальним обстеженням”.

За підсумками перевірки ініціативи “Кабінет на колесах”, кожен п’ятий киянин має проблеми зі слухом. Отож, аби не стати частиною сумної статистики, ВООЗ закликає не відкладати перевірку слуху. Процедура займає не більше 5 хв, але може з високою ймовірністю виявити наявні проблеми на ранній стадії.