LvivMozArt: яким він буде цього року

П’ятий міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt стартує у Львові.

Він присвячений 230-річчю з дня народження Франца Ксавера Моцарта – композитора, піаніста та диригента, який жив у Львові упродовж 30 років.

Арт-директорка та співзасновниця фестивалю Оксана Линів розповідає, що цьогоріч програма насичена. У ній є і електроніка, і імпровізація, і джаз, і творчість молодих композиторів. Також велику увагу приділи роботі із дітьми.

«Ми вигадали і накреативили формати, яких ще не було. Якщо раніше – це була більше така концертна діяльність: камерна, хорова, великі симфонічні концерти, то цього року постаралися ще більше інтегруватися в життя міста», – розповіла Оксана Линів.

Організатори запланували 23 події на семи локаціях. Головна з них – у трамвайному депо Lem Station. Відкриватимуть фестиваль у Львівській опері.

Серед запрошених зірок — прима Саксонської державної опери Юлія-Марія Дан.

Програма фестивалю

26.08

Святковий концерт-відкриття у Львівській опері, на якому прозвучить прем’єра першої кантати Ф. К. Моцарта та найвідоміші арії з творів В. А. Моцарта та Д. Бортнянського. Солісти: Юлія Марія Дан (сопрано, Румунія-Німеччина), Константин Деррі (контртенор), Михайло Малафій (тенор), Володимир Шинкаренко (бас), Маріанна Цвєтінська (сопрано). Оркестр Львівської національної опери.

Диригує Оксана Линів.

27.08

Концертна програма «За межі»: світова прем’єра «Космічної Симфонії» першої української жінки-композиторки Стефанії Туркевич із мультимедійним супроводом із використанням ілюстрацій Соні Делоне. YsOU/Молодіжний симфонічний оркестр України. Соліст Яков Павленко, скрипка (Німеччина). Диригує Віталій Алексейонок.

28.08

«Ковчег Україна: 10 століть української музики». Концерт-візитівка країни, що презентує 10 століть української музики. В унікальній постановці об’єднані шедеври фольклору, українського бароко, симфонічної класики та сучасної музики від зіркових виконавців. У проєкті беруть участь гурти Dakha Brakha, Хорея Козацька, KURBASY, солісти: Оксана Нікітюк, Уляна Горбачевська, Домініка Чекун та ін., Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU, хор «Дударик», Камерний дівочий хор КССМШ ім. Лисенка. Ініціаторка та креативна продюсерка – Ярина Винницька. Музична керівниця та диригентка проєкту – Оксана Линів.

Окрім більше 15 масштабних і камерних концертів, що об’єднають симфонічну, камерну, хорову, експериментальну та електронну музику із відеопроекціями та театралізованими перформансами, у рамках фестивалю відбудуться також численні спеціальні заходи до 230-річчя Франца Ксавера Моцарта.


Теми: