Львівщині доведеться підлаштуватися під Європейський зелений курс, – Наталія Галецька

Європейський зелений курс – це глобальна тенденція. Плани ЄС – до 2050 року зробити Європейський континент екологічно нейтральним. Насправді, втілення таких амбітних планів передбачає конкретні заходи,  які фінансово підтримує Євросоюз. Тобто, для України і, зокрема, для територіальних громад, Європейський зелений курс – це реальний інструмент для розвитку. Іншого шляху не дано, адже недотримання зеленого курсу загрожує нашій економіці.  

Про “зелену” політику ЄС і можливості для територіальних громад  розповіла Наталія Галецька, депутатка Львівської обласної ради, голова комісії з питань євроінтеграції, міжнародного та міжрегіонального співробітництва.  

Вона наголосила, що Європейський зелений курс – це комплексна політика, яка стосується багатьох сфер. Це і промисловість, сільське господарства (наприклад, для фермерів стратегія “від лану до столу”, вирощування органічної продукції), перехід на електричний транспорт, енергоефективність.  

“Це все є елементами Європейського зеленого курсу. Будуть передбачені й елементи певних покарань. Наприклад, накладення карбонових мит (додаткове мито на кордоні на “брудний” товар, – ред), в тому числі й для України. Саме тому для громад питання є дуже важливим. Все міжнародне фінансування, яке буде надходити в Україну, зокрема з ЄС, буде пов’язане зі зміною клімату”, –  розповіла депутатка у програмі “Кулуари”.

Одна із перших ініціатив, до якої приєдналась Україна – “Угода мерів”. У її рамках в громадах реалізовано кілька проектів з підвищення енергоефективності. 

“Асоціація “Енергоефективні міста України” допомагає громадам подати заявку, пакет документів, стати частиною “Угоди мерів”. Ця програма також продовжить своє існування у новому бюджетному періоді”. 

На державному рівні реалізовується програма з енергоефективності будівель бюджетних установ. Свою профільну програму з енергоефективності має також і Львівщина. Один із напрямків – трансформація під інші потреби вугільних шахт, які заплановано закрити. Ця програма реалізується спільно з німецькою організацією GIZ. Наталія Галецька розповіла, що представники GIZ чекають від нас ініціатив. Вони і далі будуть розширюватися,  реалізовувати нові проекти у напрямку Європейського зеленого курсу.  

“Тобто, якщо громади будуть активні, будуть ініціювати власні ідеї, то цілком можливо, що такі ідеї отримають підтримку та фінансування”.