“Маски слід носити навіть після вакцинації”, – координатор з вакцинації

Імунітет формується приблизно місяць.

У програмі “Про здоров’я” на радіо ПЕРШЕ медики розповіли про Covid-19 та його наслідки: причини утворення тромбів, постковідні інфаркти та інсульти; як запобігати ускладненням; кому і коли приймати антикоагулянти, а також про перебіг вакцинації на Львівщині, особливості вакцин, чи потрібно вакцинуватися тим, хто уже перехворів і для чого носити маски вакцинованим.

“Ті ж пацієнти, що одужали – досить часто звертаються по допомогу до судинних хірургів, кардіологів, нейрохірургів. Постковідним ускладненням, що виникає через місяць – два чи й більше після одужання є згущення крові і утворення тромбів”- розповіла лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної лікарні Ірина Пестушко.

Лікарі наголошують, що надмірне згущення крові, так само як і її розрідження, є небезпечним для життя і здоров’я пацієнтів. Тому приймати препарати-антикоагулянти необхідно лише за призначенням медиків.

“Аби запобігти серйозним ускладненням від Covid і ліквідувати пандемію, на сьогодні, існує лише один вихід – масштабна вакцинація. Для того ж аби щеплення мали якомога менше побічних ефектів, людям, що мають якісь негаразди зі здоров’ям, необхідно перед цим обстежитися і порадитися зі своїм сімейним лікарем, як саме і коли найкраще вакцинуватися. Що ж до усіх інших, то протягом кількох днів перед вакцинацією – поспостерігати за своїм здоров’ ям, міряти температуру і дотримуватися маскового режиму та власної гігієни” – порадила досвідчений експерт з імунології, професор Валентина Чопяк.

Щодо вакцинації, то професор порекомендувала тим, хто вже перехворів на Covid (якщо лабораторно визначено достатньо антитіл до коронавірусу) – на кілька місяців уступити свою чергу тим, хто ще не хворів – таким чином вдасться  захистити якомога більше людей від зараження.

Водночас координатор із вакцинації на Львівщині Олег Когут наголосив, що як і до щеплення, так і після нього усе одно необхідно носити маски, адже імунітет до Covid формується до місяця часу.

Повний запис програми “Про здоров’я” можна прослухати тут.