“Місця для паркування службових авто”. Коли такі обмеження законні і як це перевірити?

Кружляєте вулицею, щоб припаркувати автомобіль. Знаходите одне місце, але, виявляється, що й воно зайняте – на ньому дорожній конус. Знайома ситуація? Усі тонкощі довкола “закритих” паркомісць розповів Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ. 

“Коли ви бачите дорожній конус, то що робити? Ви його відставляєте, переносите в інше місце, заїжджаєте на це місце, паркуєтесь. Звичайно, вибігає якийсь охоронець чи інший працівник, який починає на вас сваритись, що ви не маєте права. Треба набратися терпіння і запитати: “А покажіть, будь ласка, документи, на підставі яких я не можу сюди заїхати?” 

Тобто, на вашу вимогу працівник установи має показати договір про оренду паркомісць. 

“Ви повинні ретельно подивитись, коли цей договір підписано, строк дії, скільки вказано місць… Коли ми розуміємо, що документи є, тоді, звичайно, ми маємо від`їхати і не заважати”. 

Якщо документів на паркомісця немає, тоді можна викликати поліцію. За перешкоду для дорожнього руху поліція зобов’язана скласти протокол про накладення адмінстягнення. Можливий штраф – від 340 до 510 грн. 

Ще один можливий нюанс: кількість паркомісць, які займає та чи інша установа, не відповідає заявленій у договорі. Тоді знову ж таки ви маєте повне право припаркуватись. 

Наприклад, ситуація на вул. Січових Стрільців. Там постійно виникали конфліктні ситуації, оскільки банк зайняв 10 місць для паркування. Порушення минулого тижня довів один із активістів. Також Львівська міськрада підтвердила, що фінустанова має договір тільки на 3 місця.

За словами Ярослава Жукровського, є чітко визначена схема, за якою банк, магазин чи інша установа можуть взяти в оренду частину вулиці для паркування своїх авто:  

  • отримати відповідне рішення міськради; 
  • укласти договір з комунальним підприємством –  оператором паркування;
  • оплатити за оренду місць для паркування.