МОЗ рекомендує зменшими інтервал між дозами вакцини CoronaVac

Через різке поширення коронавірусу штаму Дельта, у Міздоров’я радить вакцинувати двома дозами якомога більше українців. Через це рекомендують другу дозу вакцини CoronaVac вводити через 14 днів після першої.

Це мінімальний термін, який зазначений в інструкції.

У відомстві кажуть, що для ухвалення цього рішення експерти МОЗ проаналізували рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та останні дослідження ефективності вакцини CoronaVac за різних інтервалів між дозами.

“За даними різних досліджень, узагальненими Стратегічною консультативною групою експертів, що консультує ВООЗ, після вакцинації двома дозами з інтервалом у 14 днів ефективність вакцини CoronaVac проти розвитку симптоматичної форми захворювання коливалась від 51% до 84%, ефективність проти госпіталізації сягала 100%”, – пояснюють у Мнздоров’я.

Водночас останнє дослідження 3-ї фази в Туреччині з інтервалом введення між дозами CoronaVac в 14 днів, опубліковане в липні 2021 року, виявило рівень сероконверсії, тобто вироблення антитіл, у 89,7%.

Додамо, CoronaVac — це інактивована вакцина, яка містить у своєму складі неактивний, “знешкоджений” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Станом на 12 серпня вакциною CoronaVac/Sinovac Biotech щепили понад 1,22 млн українців.