Музей «Територія терору» презентував «Втрачене дитинство» в онлайні

Мова йде про платформу, над якою впродовж року працював Музей спільно з чеською громадською організацією «Post Bellum» за програмою ЄС «House of Europe».

«Весь рік ми записували усні свідчення, які були сфокусовані на темі дитинства у таборах, спецпоселеннях, у вагонах. За цей рік ми встигли записати інтерв’ю, зробити виставку у Львові і в Празі… Сьогодні ми говоримо про онлайн-платформу,» – розповіла директорка Музею «Територія Терору» Ольга Гончар у програмі «Інший погляд».

Зайшовши на онлайн-платформу за посиланням, можна познайомитися з історіями оповідачів, які у дитячому віці стали жертвами сталінських депортацій із Західної України на Схід.

«Нам дуже боліло, аби ці персональні історії не стали черговою статистикою, аби вони не стали історичним архівом, щоб вони промовляли». 

На головній сторінці сайту є «Мапа депортацій». Її поділили на 3 частини: Україна – Вагон – Спецпоселення. Куратори-науковці проекту спробували представити світ ДО та ПІСЛЯ депортації.

До речі, в планах команди проекту «Втрачене дитинство» – видання книги. Вже є домовленості з Українським інститутом національної пам’яті.