На горі Маківка відзначили річницю перемоги січових стрільців

106 років минуло від запеклих боїв, у яких на горі Маківка брали участь Українські січові стрільці.

Сьогодні, 16 травня, вшанувати пам’ять тих, хто у той час віддав своє життя на полі бою, зібралася громадськість у селі Козьова Стрийського району.

Священники відправили поминальну панахиду, у виконанні оркестру Академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного пролунав Державний Гімн України, а учасники заходу запалили лампадки та поклали вінки з квітів до Меморіалу січовим стрільцям.

“Ми з вами в історичному місці. Саме тут галицькі українці зробили велику спробу творення своєї історії. Так писали про ці події газети того часу. Війна не має жалю і співчуття. Здобута тут перемога далася великою кров’ю і це не перебільшення», – сказав перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник.

Довідка

Бої за панівну висоту гори Маківка тривали з 29 квітня до 4 травня 1915-го між Українськими січовими стрільцями та російськими військами. Контроль над Маківкою був потрібен росіянам для подальшого захоплення села Козьова.Гора Маківка висотою 958 метрів розташована у Високому Бескиді за 8 км від селища Славське.