“На горі ти відчуваєш себе мурашкою”, – Оксана Літинська

Оксана Літинська – альпіністка-аматорка. Вона стала другою українкою, котра підкорила одну із найнебезпечніших гір світу – Чогорі або К2. У програмі “Ранок на Першому” Оксана розповіла про своє сходження, гори, та плани на майбутнє.

Чому гори це наркотик

Ви на висоті більше 8 тисяч метрів. Там все інакше. Вище 8 тисяч – зона смерті. Людина не може там перебувати довгий час без кисню. Бути там – складно. Відбувається певне затуманення у свідомості.

Але коли ти бачиш ці краєвиди, складно відірватися. Це наче дивишся телевізор. Наприклад, К2 розташована на межі Китаю та Пакистану. І коли ми там були, то зі сторони Китаю все було у хмарах, ніби наповнена чаша, а зі сторони Пакистану – безхмарне небо. Це неймовірне видовище.

На горі ти відчуваєш себе мурашкою. Ти розумієш, що ти підкорив не гору, а себе, щоб вийти сюди.

Що альпіністи роблять на вершині

Через те, що думати на горі трохи складно, альпіністи продумують собі чітко наперед, що треба встигнути зробити на вершині. Це – витягнути прапор, зробити фото, коротке відео і зібратися йти вниз. Насправді це займає багато часу.

Чому К2 називають горою смерті

К2 складно підкорити. Еверест є складним, але там хоча би можна трохи передбачити погоду. К2 дуже нестабільна. До цього слід бути готовим. Погоду дуже щвидко змінюється. Дуже крутий схід – від 45 до 90 градусів практично увесь шлях. Через такий кут лавина снігу чи каміння, які сходять, буде падати до самого низу. Це небезпечно. Я це відчула на собі, при спуску на мене впав камінь.

Взагалі майже чверть тих, хто хотів підкорити цю вершину, загинули. Там висока смертність.

Що кажуть рідні

Ми з чоловіком колись почали підніматися у гори. Ми разом пішли на Еверест, але він мав кроволив у око, тому не зміг продовжити цю справу. Але коли ми обговорювали мій похід на Еверест, то він мені сказав: “Якщо ти мусиш це зробити, то йди”.

А батьки, звісно, що хвилюються.

Скільки коштує піднятися на восьмитисячник

На кожну гору такого масштабу є певний діапазон. Якщо це спортивна експедиція, то можна вкластись до 20 тисяч доларів. Якщо ж ви хочете, щоб вас супроводжував гід, то це буде від 30 до 150 тисяч доларів.

Про плани

Зараз я жартую, що тепер буду підніматися по кар’єрній драбині.

Насправді я лише 4 дні тому повернулася із Пакистану. Я лише починаю нормально дихати киснем, мій мозок ще відновлюється. Тому мені треба трохи часу.