На Левандівці у дворі багатоповерхівки одночасно всохли 25 дерев

Львівські екологи виявили одночасне всихання 25 дерев на вул. Мундяк, що у мікрорайоні Левандівка. Про цю ситуацію повідомило управління екології та природних ресурсів ЛМР. Тут підозрюють, що насадження могли спеціально обробити мідним купоросом, аби розчистити територію для паркування авто.

В управлінні зазначають, що всихання дерев помітили під час планового обстеження зелених насаджень Залізничного району на ділянці між будинками 4 та 8 на вул. Мундяка.

Через те, що різке всихання дорослих дерев різних видів є нетиповим явищем для Львова, то управлінням екології та природних ресурсів департаменту містобудування провело лабораторні дослідження ґрунту, аби  встановити можливу причину такого явища.

«Згідно результатів лабораторних досліджень ґрунту, відібраного поряд із деревами, що всохли, зафіксовано значне перевищення вмісту міді(Cu) відносно ГДК та фонової проби», – йдеться в повідомленні.

Екологи зазначають, що загальні симптоми токсичності міді на рослини включають у себе знижений ріст, погано розвинену кореневу систему, знижене утворення пагонів та хлороз листя. На старих листках розвивається червоно-помаранчеве забарвлення та закручуються кінчики внаслідок втрати тургору. Надлишок міді в ґрунті в кінцевому результаті зумовлює всихання рослин.

«Оскільки на ділянці між будинками 4 та 8 на вул. Мундяка, всохли високорослі дерева у віці 25-30 років, можна припустити, що дерева було зумисно полито мідновмісним розчином з метою їх знищення та збільшення кількості паркомісць біля будинків», – додають екологи.

В управлінні екології та природних ресурсів наголошують, що забезпечити компенсаційну висадку зелених насаджень, цій ділянці, неможливо без заміни ґрунту, що є дороговартісним.

«Окрім втрати естетичної вигляду території, майну міста нанесено значну шкоду на сотні тисяч гривень», – наголошують в управлінні екології та природних ресурсів ЛМР.

Усіх, хто володіє будь-якою інформацією про цю ситуацію просять повідомити повідомити управління екології, балансоутримувача території або ж Залізничну районну адміністрацію.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3761513430532348&id=1095211500495901&__tn__=-R