На Львівщині 2022 рік буде роком УПА

Депутати Львівської обласної ради під час сесійного засідання підтримали рішення щодо проголошення 2022 року – роком Української повстанської армії. Саме у наступному році минає 80-років з часу створення військово-політичної формації українського визвольного руху УПА.

Дата має бути відзначена на державному рівні, – зазначив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета. 

«Це надзвичайно важлива ініціатива і така подія  має бути належно відзначена на регіональному та всеукраїнському рівні через увічнення пам’яті воїнів УПА, організацію різноманітних масштабних заходів, інформаційно-роз`яснювальну  роботу  та проведення досліджень….

Кожен українець має знати правду про УПА і ту роль, яку армія Нескорених відіграла в нашій історії і національно-визвольному русі, про її провідників та відомих борців за незалежність». 

УПА утворилася у кінці 1942 року та діяла до вересня 1949 року. Потім  була реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950-х рр. Стратегічна мета діяльності  – відновлення української державності. Відповідно, УПА  боролась проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. 

Протягом усього часу існування УПА головним ворогом вважався СРСР, як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення. Поруч з тим УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба.