На Львівщині закінчилася вакцина AstraZeneca

На Львівщині закінчилася вакцина AstraZeneca/Covishield.

Станом на 21 квітня в області використали більше 39 тис доз вакцини і це майже уся партія, яку область отримала наприкінці лютого. Зокрема на початку квітня розпочали вакцинувати працівників ЛНУ ім. Івана Франка, а вже за декілька днів повідомили їм про те, що вакцини нема. Встигли провакцинувати майже 600 працівників. Ще стільки ж залишилося у листі очікування.

«На початку квітня нам прийшов лист, де йшлося про те, що закладам освіти дозволено вакцинуватися. Одразу було десь півтори тисячі осіб, які зголосилися. Це працівники університету від охоронця до професора. Встигли провакцинувати 580 осіб, як нам зателефонували керівники цього підрозділу, який здійснював вакцинацію і сказали, що вакцина закінчилася і не привезли»

Володимир Качмар, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку ЛНУ ім. І. Франка

Регіональний координатор з вакцинації проти коронавірусу на Львівщині Олег Когут каже, що, дійсно, вакцина закінчилася, але встигли вакцинувати майже усіх охочих у межах 1 і 2 етапу вакцинації. А освітян вакцинували залишковими дозами.

«Ми практично виконали роботу по першому і другому етапу вакцинації. Залишалася незначна кількість вакцини, якою ми і вакцинували частково викладацький склад. Відновимо вакцинацію коли приїде вакцина, при тому, що вищі навчальні заклади зараз не стоять у пріоритеті. Зараз ми основну увагу приділяємо окремим категоріям населення: маломобільні; люди, які перебувають у спеціалізованих закладах»

Олег Когут, регіональний координатор з вакцинації проти коронавірусу на Львівщині

При цьому не відома ані конкретна дата, ані кількість вакцин, які отримає Львівщина із нової партії вже корейського виробництва Covishield. А в університеті кажуть, що створили усі умови для того, щоб продовжити вакцинацію і, щойно вакцина надійде на Львівщину, сподіваються продовжити процес.

«Ми спеціально облаштували аудиторію для безпечної вакцинації. Людина спершу знімала верхній одяг, проходила реєстрацію, далі йшла до лікаря. Він розпитував про те чи не має людина супутніх хвороб, алергії і т. д. Далі облаштована ширма, тут стояли холодильники, де зберігали вакцину і вакцинували людей. Далі стоять парти, де вакциновані сиділи протягом 10-20 хвилин і якщо не було побічної реакції, йшли додому. Тут є і кулер з водою, і кушетка, якщо раптом комусь стало би погано»

Володимир Качмар, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку ЛНУ ім. І. Франка

Попри те, що вакцина AstraZeneca закінчилася, минулого тижня надійшла CoronaVac та Pfizer. Однак освітянам, які не задіяні у проведенні ЗНО, на ці вакцини розраховувати не варто. Ними вакцинуватимуть маломобільні групи населення, людей з інвалідністю, лежачих пацієнтів, важкохворих і тих, хто за ними доглядає.

Нагадаємо, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка Україна має отримати 367 тис. доз вакцин вже до кінця цього тижня. Однак скільки з них отримає Львівщина досі невідомо.

Дар’я Кучер


Теми: