На львівській телевежі на Високому замку можуть з’явитися два оглядові майданчики з кав’ярнями

Попередню концепцію облаштування майданчиків на телевізійній вежі оприлюднило львівське архітектурне бюро Guess Line Architects. Головний архітектор Андрій Лесюк розповів, що ідея спроектувати оглядові майданчики на львівській телевежі з’явилася три роки тому.

«Колись у внутрішніх колах ми просто зробили такий ескіз. А близько двох тижнів тому я гуляв там, згадав про цю ідею і вирішив розробити ескізний проект і виставив його у соцмережах. Він викликав шалений резонанс» – розповів Андрій Лесюк.

Архітектори пропонують облаштувати два оглядові майданчики на висоті 40 та 48 метрів (від підніжжя вежі). Вони мають триматися на вертикальному стержні, щоб уникнути додаткового навантаження на конструкцію вежі. Всередині стрижня планують пустити два ліфти, але концепція також передбачає облаштування сходів на випадок аварійної ситуації. Окремі секції вежі планують обгорнути металевою сіткою з підсвіткою.

«В першу чергу треба дослідити випромінювання вежі, хоча вона використовується всього на 10-15%. Ми знаємо точно, що вона свою функцію максимально втратила. Також ми дослідили, що внизу вежі випромінювання фактично немає. Але все ще треба досліджувати та робити геологію», – пояснює Андрій Лесюк.

Архітектори пропонують облаштувати на оглядових майданчиках кав’ярні, щоб привабити туди більше туристів. За попередніми підрахунками, облаштування такого простору на телевежі може коштувати інвестору близько 500 тис. доларів.

Нагадаємо, що також існує також розроблений проект будівництва канатної дороги на Високому замку. Наразі мерія шукає інвесторів для реалізації цього проекту.