На межі з Польщею – черги з тисячі осіб

Українці масово повертаються додому. Сьогодні – останній день, коли ще можна перетнути державний рубіж на спеціально організованому громадському транспорті. Більше про це дізнавались журналісти “Першого Західного”.

Вже з опівночі впускати до України будуть лише на власних автівках та й те не всюди. Таку заяву напередодні озвучив Президент Володимир Зеленський. Люди чекають на автобуси, які перевозять пасажирів через автомобільні пункти пропуску. Такий транспорт прикордонники організували спільно з рятувальниками та волонтерами.

Громадян України спершу оформляють, після чого їм доводиться чекати на автобус. Чимало людей – без масок. Дистанції ніхто не дотримується.

“На даний час перевезення громадян України з території Польщі здійснюється за допомогою дев’яти автобусів”, – каже Маргарита Вершиніна, речниця Мостиського прикордонного загону.

Люди чекають на території суміжної держави, автобуси вибувають туди, підсаджують наших співвітчизників і вони проходять температурну перевірку, також паспортний контроль.

Для тих, кому не вдасться повернутись додому до 28 березня, у Міністерстві закордонних справ запроваджують програму «Захист»: українські консульства надаватимуть юридичну підтримку щодо протермінованих документів, а також консультуватимуть у медичних та соціально-побутових питаннях. Також громадяни України зможуть перетнути кордон на автомобілі, але тільки там, де це дозволено. Які пункти пропуску працюватимуть надалі, повідомлятимуть на сайтах МЗС та Держприкордонслужби. Нагадаю, напередодні додому повернулось майже 14 тисяч українців.