На початку грудня в парку Франка буде “Колесо білки”

Це перша інтерактивна інсталяція, встановлення якої зініціював Львівський кластер освіти та креативності у рамках проєкту “Фрагменти”. 

Ідея виникла ще в перший локдаун. Тоді у соцмережах з’явилися філософські дописи, на зразок: “куди я біжу?”, “яка у мене ціль в житті?”

“І ти розумієш – ось відповідь. От це білка, яка кудись біжить, білка в колесі. Тут ідея , щоби людина, бачачи цей символ, не задумувалась про ціль свого життя тільки в критичні моменти… Щоби ми, бачачи цей предмет постійно навколо себе, про це думали: чекай, а куди я біжу; чому я біжу взагалі; а може я не в ту сторону біжу?” Про це розповів у програмі “Інший погляд” Віталій Кирилів, член правління Львівського кластеру освіти та креативності, автор ідеї проєкту “Фрагменти”. 

Конструкція буде рухомою – кожен зможе фізично уявити себе “білкою в колесі”. Ще одна функція – це підзарядка телефона, адже рух колеса генеруватиме електроенергію. Щоб зреалізувати проєкт було оголошено спільнокошт. До збору грошей доклались 113 доброчинців.  Зараз конструкція у процесі виробництва. Її встановлення та відкриття у парку І.Я. Франка планується орієнтовно на початок грудня. 

Окрім “Колеса білки” ініціатори хочуть встановити інтерактивні інсталяції поруч із іншими вищими навчальними закладами Львова. Наприклад, на днях домовились з Українським Католицьким Університетом про реалізацію фрагменту “Код Шептицького”. Ця інсталяція буде інтегрованою в кампус вишу. 

Один із меседжів “Фрагментів” – освіта не може  бути відірваною від життя зовні. 

Така практика не нова для Європи, США чи Австралії. Натомість в Україні, зокрема у Львові, вищі навчальні заклади закриті від навколишнього середовища. “Така філософія “закритися парканами” – вона в нас присутня”, – зазначив Михайло Будурович, виконавчий директор Львівського кластеру освіти та креативності. 

 “Зараз ведемо переговори з іншими вузами… Ми продаємо не лише інсталяцію, як продукт. Ми продаємо послугу. Це побудова відкритості – ви будете мати взаємодію зі середовищем довкола”.

Львівський кластер хоче зробити “Фрагменти” масштабним рухом, який буде змінювати простори довкола навчальних закладів і не тільки. Щоб інсталяції надихали до пізнання і творчості, а Львів справді став містом креативу. 

Фото: biggggidea.com