На Турківщині через погану дорогу три села живуть в ізоляції

Минулоріч дорогу Бориня-Боберка почали ремонтувати в межах проекту “Мале карпатське коло”. 

Виділили 90 мільйонів гривень на 10 кілометрів автошляху з двадцяти шести, розпочали роботи та напівшляху зупинились – відремонтували 4 кілометри і 100 метрів. Мовляв через погіршення погодних умов продовжити не змогли. Втім дорожнє покриття, яке проклали зиму не пережило. Більше про це дізнавалия журналісти телеканалу Перший Західний.

Три села: Верхня та Нижня Яблуньки і Шандровець, крізь які й пролягає цей напрямок – живуть в ізоляції. Адже болото по коліна, ями такі, що й  втопитися можна. Пройти – місія нездійсненна, а проїхати – хіба що бульдозером. У період негоди тут застрягали автобуси, швидка чи вантажівки сюди навіть не повертали.

Автобуси ми то витягали пожежною машиною, то витягали тракторами. Доїзд, щоб доставити продовольчі товари, то складно і раз у 3-4 дні доставляли тільки доїзд з продовольчими товарами, з хлібом, який є першої необхідності, – каже голова Боринської селищної ради Михайло Шкитак.

Місцеві ж вже били у всі дзвони і звертались куди тільки можна. Втім, у відповідь отримали декілька вантажівок гравію, яким позасипали найглибші вибоїни. Продовження ремонту все ще очікують.

Жителі тутешніх сіл навіть не купують парадного взуття, лише гумові чоботи. В них навіть до церкви ходять, – розповідає місцевий священик Руслан Гедз. Бо перш ніж дійдеш до храму, то виглядаєш так, наче у багні скупався. 

Всі діти ходять до школи в гумачках. І навіть до храму я також беру гумаки, вже не говорячи про те, що тут елементарно не може заїхати ні швидка, ні пожежна, – каже отець Руслан Гедз, священик Церкви Преображення Господнього УГКЦ у селі Верхня Яблунька.

https://www.facebook.com/1zahidTV/posts/3480505942050638

Обласна влада каже: минулоріч використали 39 мільйонів гривень з дев’яноста, які виділили з державної та обласної скарбниці на автошлях Бориня-Боберка. Ще майже 50 мільйонів – використають на ремонт наступних п’яти кілометрів автомагістралі. Попередньо продовжити будівництво обіцяють з 15-го травня.

Ми би вже давно почали її робити. Виключно погодні умови зараз нам не дозволяють нам продовжити ремонт дороги, – пояснив директор департаменту дорожнього господарства Львівської облдержадміністрації Орест Шуліковський.

Щодо обвалів асфальту, який не витримав ваги снігу запевняють: причина у складній геології гірської місцевості, мовляв глинисті грунти осунулись, внаслідок чого дорожнє покриття й впало. Обіцяли переробити. 

А завершити дорогу Бориня-Боберка пообіцяли до кінця цього року. Однак, за умови, що буде фінансування з державної скарбниці.