На Україну насуваються досі невідомі штами грипу

В Україні розпочався новий епідеміологічний сезон. За словами лікарів, він буде для українців складним. Основна причина цього не коронавірус, а нові штами грипу, яких раніше в Україні не було.

Цього епідемологічного сезону згідно прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я на території України циркулюватимуть чотири штами грипу:

  • вірус, подібний до A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Hong Kong/2671/2019(H3N2);
  • вірус, подібний до В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

За словами, головної епідеміологині Львівщини Наталії Тімко, організм українців знайомий лише з одним штамом типу В Phuket.

Епідеміологиня зазначає, що найефективніший спосіб захистися від грипу – це щорічна вакцинація, особливо у час пандемії коронавірусу.

«Враховуючи, що пандемія коронавірусу наносить шкоду здоров’ю і забирає життя у людей, то є небезпека, що такі люди будуть хворіти грипом. Згідно з дослідженнями вчених, то ризик померти від грипу зростає рівно вдвічі», – каже Наталія Тімко.

Епідеміологиня наголошує, що вакцинуватися від грипу обов’язково треба тим людям, які перехворіли на коронавірус, оскільки після хвороби вони мають уражені легені, тому їх необхідно захистити від вірусу грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Основні групи ризику:

1. Медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії.

2. Вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності.

3. Літні люди — імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом, який може мати серйозні наслідки, коли вам за 65.

4. Люди із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них. 

Розповсюджений міф про те, що вакцинація знижує наш імунітет і його спроможність протистояти грипу – спростовує лікарка-імунолог Христина Ліщук-Якимович.

«Якщо ми вакцинуємо людину – це не значить, що ми розлініюємо нашу імунну систему в боротьбі з вірусами, у тому числі з грипом. Імунна система працює коректно, вона вміє мобілізувати свої сили так, що при контакті зі штамом вірусу грипу, який агресивно атакує наш організм – вона відповідає на цю атаку, але водночас є готові антитіла, які скеровані лише на захист нашого організму від ускладнень».

У Центрі громадського здоров’я повідомляють, що перша партія (30 360 доз) трьохвалентної вакцини «Джісі Флю» (Південна Корея) пройшла лабораторний контроль і вже є в продажу в аптеках.

Також до України вже завезено 45 000 доз трьохвалентної вакцини «Інфлувак» (Нідерланди). Після лабораторного контролю вона надійде у продаж.

Чотирьохвалентна вакцина «Ваксігрип Тетра» (Франція) буде в продажу орієнтовно через два тижні.

«Трьохвалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від трьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону, чотирьохвалентна – від чотирьох», пояснюють у центрі.

Наталія Тімко наголошує, що однієї вакцини достатньо для захисту. Щеплення необхідно робити кожного епідеміологічного сезону.

Аби вакцинуватися від грипу необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Орієнтовна вартість вакцин — від 250 до 350 грн.

Також лікарі наголошують, що самостійно відрізнити грип від коронавірусу – неможливо. Визначити хворобу можуть лише лабораторні дослідження або в аптеках є швидкий тест на антиген вірусу грипу.

Нагадаємо, що минулого епідеміологічного періоду (30.09.2019–17.05.2020) на грип та ГРВІ перехворіло 4,9 млн людей (12,9% населення), 63% з яких — діти віком до 17 років. Зареєстровано 71 летальний випадок, серед них – двоє дітей віком до 17 років.  Жоден померлий не був вакцинований проти грипу.