На вул. Лукаша мають знести два поверхи скандального хмарочоса

Восьмий апеляційний адміністративний суд відновив дію припису Державної архітектурно-будівельної інспекції щодо знесення зайвих поверхів скандальної багатоповерхівки на вул. Лукаша, що неподалік гуртожитків «Львівської політехніки». Компанія-забудовник вже майже п’ять років намагається узаконити збудований з порушеннями житловий хмарочос.

Справа про 17-поверховий недобуд на вул. Лукаша, 1, розташований в межах історичного ареалу Львова, слухається в судах уже п’ять років, нещодавно її відправили на новий розгляд. Вперше про конфлікт між мешканцями та забудовником медіа написали ще у 2011 році. Тоді ж мешканці ініціювали перші судові позови проти цього будівництва. Виявилось, що ще у 2006 році виконавчий комітет Львівської міськради погодив будівництво тут 15-поверхового житлового будинку бізнесменці Вірі Вольф – власниці ПП «Дембуд-Холдинг».

Віра Вольф отримала дозвіл на будівництво 15-поверхового будинку від усіх інстанцій. Але забудовник звів 17 поверхів, тому у 2015 році обласна ДАБІ почала вимагати знести два зайві поверхи. Окрім того, забудовник не дотримався визначеної державними нормами відстані до сусідніх житлових будинків. Відстань до найближчого будинку складає 15 метрів при нормі 20 метрів.

У судових засіданнях забудовник стверджував, що 16 і 17 поверхи будинку начебто були передбачені під технічний поверх та котельню. Однак ДАБІ не погодилась з такої позицією компанії «Дембуд-Холдинг», заявляючи, що зайві поверхи є повноцінними житловими приміщеннями.

Львівський окружний адміністративний суд у березні дозволив не зносити два зайві поверхи скандальної забудови, задовольнивши позов Віри Вольф.

ДАБІ подала апеляційну скаргу на таке рішення суду, і 17 листопада її розглянув Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові. Суддя Роман Сеник задовольнив апеляційну скаргу ДАБІ та скасував рішення суду першої інстанції. Відтак забудовник має виконати припис ДАБІ про знесення 16 і 17 поверхів будинку.

Наразі багатоповерхівка на вул. Лукаша, 1 є недобудованою, а рішення апеляційного суду компанія-забудовник може оскаржити у Верховому суді.