Наслідки застуди: 9-річна львів’янка перенесла дві операції на мозку

Дитину рятували у дитячій міській лікарні Першого територіального медичного об’єднання. 

Звичайну застуду у дівчинки батьки лікували вдома. Нежить не минав, у дитини виникло запалення слизової оболонки приносових пазух. Місяць амбулаторного лікування не допоміг і до дитячої лікарні дівчинку шпиталізували у важкому стані. У неї трималася висока температура, боліла голова, не працювала рука і частково нога.

Після обстеження на МРТ у дитини діагностували субдуральну емпієму над лівою півкулею головного мозку. Спеціалісти ЛОР-відділення забрали гній із пазух, але через деякий час пацієнтка зі судомами потрапила у реанімацію. 

Медики вирішили оперувати дитину. Нейрохірургам довелося провести декомпресійну трепанацію черепа. Маленькій пацієнтці видалили частину кістки черепа та забрали зайву рідину. Далі кістку потрібно було повернути на місце, але це було неможливо: нагноєння спричинило набряк мозку дитини, тож довелось чекати, доки він зійде.

Аби на цей час зберегти кістку у стерильних умовах, хірурги сформували у передній черевній стінці дівчинки спеціальну кишеньку і помістили кістку у неї. Як тільки набряк у дівчинки спав,хірурги реімплантували кістку на місце і виконали пластику твердої мозкової оболонки.

Дитина повернулась додому напередодні Різдва – практично після місяця в лікарні. У дівчинки немає жодних неврологічних ускладнень.

Фото: zaxid.net