Наступного тижня на Львівщині – до 25 градусів морозу

На Львівщині на вихідних синоптики прогнозують до 20 градусів морозу. 13 та 14 лютого в області сніжитиме, але не так інтенсивно як попередні дні. Якої погоди чекати найближчими днями Радіо ПЕРШЕ поцікавилося у синоптикині Львівського гідрометцентру Олени Смалюх.

«Вночі 13 лютого  -12°…-17°, при проясненнях до  -20°, вдень буде  -4°…-9°. 14 та 15 лютого дещо потеплішає. Вночі буде  -8°…-13°, вдень  -3°…-8°», – розповіла Олена Смалюх.

Із вівторка, 16 лютого, синоптики прогнозують поза 20 градусів мороз. Водночас з хорошого: наступного тижня опадів на Львівщині синоптики не прогнозують.

«16 лютого вночі буде  -16°…-22°, при проясненнях до  -25°. 17 та 18 лютого вночі  -14°…-18°. Вдень температура повітря буде в межах  -6°…-11°», – повідомила синоптикиня.

Олена Смалюх додала, що поступово температура підніматиметься, а засніжить на Львівщині знову орієнтовно 24-25 лютого.

До слова, через снігопад та сильний мороз у Львові облаштували понад 50 пунктів обігріву. Основний пункт працює в Центі обліку та ночівлі осіб без постійного місця проживання. Знаходить він на Кирилівський 3-а і працює він щоденно з 09:00 до 20:00 (з 20:00 до 09:00 год. для бездомних осіб діє відділення нічного перебування). Окрім чаю, у центрі  можна отримати ще низку послуг, розповіла тимчасова очільниця центру Ольга Ільчишин.

«В основному це місце, де можна відпочити, погрітися. Тут також можна отримати чай, харчування гаряче, за потреби тут можна прийняти душ і отримати чистий одяг».

Також пункти обігріву облаштували:  

Додамо, що від початку року до міських лікарень Львова із переохолодженням та обмороженням госпіталізували 21 особу. Тому якщо ви бачите людину, яка замерзає на вулиці і  потребує допомоги, телефонуйте на «Гарячу лінію Львова» за номером 15-80.

А тим часом нагадуємо:

«Найшвидше обморожуються пальці на руках і ногах, потім вуха і ніс. При перших ознаках втрачається чутливість. Шкіра блідне, припухає, свербить, за кілька годин може посиніти. Перша самостійна допомога — зігрітися в теплому приміщенні, випити якомога більше рідини: будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. До обмороженої частини тіла слід прикласти теплу тканину. Не можна терти ці ділянки, відігрівати гарячою водою — це може призвести до поглиблення ураження», —розповіли в управлінні охорони здоров’я Львівської міської ради.

Фото: Роман Балук