Не для продажу: у регіони розподілили препарат «Молнупіравір» для лікування COVID-19

Загалом мова йде про 60 тис. курсів препарату для лікування COVID-19. Найближчим часом логісти почнуть доставляти «Молнупіравір» до медзакладів, – повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда. 

Водночас він застеріг українців від підробок. Препарат поки не планують реалізовувати в аптеках – він буде доступний українцям безкоштовно. Тому ліки, які вже продають під цією назвою – нелегальні й можуть бути несправжніми.

Ми отримали інформацію, що в деяких закладах Хмельницького препарат уже продають. Хочу заявити, що МОЗ не має жодного стосунку до цих ліків,” – сказав Олександр Комаріда.

«Молнупіравір» — це препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Так він запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби. 

Препарат випускається у формі пігулок, не має особливих вимог зберігання, і його зручно приймати.

Сімейні лікарі першочергово призначатимуть «Молнупіравір» пацієнтам із груп ризику, щоб убезпечити хворих від переходу із легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього та важкого.

Пігулки показали свою ефективність проти штаму Дельта, а згодом компанія-виробник Merck заявила, що препарат ефективний і проти Омікрону. 

Фото: ілюстративне