Неплатників комунальних послуг позбавлятимуть субсидій

В Україні ось-ось розпочнеться опалювальний сезон, а борги споживачів за доставку газу невпинно ростуть. Фахівці Львівгазу вже готують досудові позови, а також передають інформацію про боржників, які мають субсидії, до соціального захисту. Яка сума боргу може позбавити вас субсидії? Розповідає Михайло Цимбалюк, перший заступник голови комітету з питань соціальної політики:

«Постановою Кабінету Міністрів зафіксована сума 3 тис. грн. Така сума боргу вже дає підставу не нараховувати або позбавляти субсидії. Громадяни, яким відмовили у субсидії, мають звернутися в управління соціального захисту і вимагати пояснення. Тоді подавати відповідні довідки та доводити свою правоту».

Так, станом на початок жовтня за розподіл газу боргують майже 100 тисяч споживачів, а їх сукупний борг 40 мільйонів гривень. Працівники Львівгазу вже надіслали понад 71 тис досудових попереджень про необхідність сплатити за надану послугу.  Газовики наголошують, що не мають іншого виходу і змушені подавати на боржників до суду. Та розповідають що робити, якщо свій борг ви вже погасили. Розповідає речник Львівгазу Ярослав Альохін.

«Щоб знову претендувати на субсидію, після сплати заборгованості за газ або його доставку, необхідно отримати відповідну довідку у Львівгазі та надати її у відділ соціального захисту. За розподіл газу на сьогоднішній день боргують майже 100 тис споживачів із сукупнім боргом майже 40 млн грн. На жаль Львівгаз не має іншого вибору та подає на боржників до суду».

Уточню, що йдеться не лише про оплату за газопостачання, а й в цілому, про комунальні платежі. Відтак, у випадку невиплати боргу, його стягнення через суд призведе до додаткових фінансових витрат. Окрім боргу, споживачу доведеться сплатити судовий збір – 2,1 тис. грн, а також виконавчий збір – 10% від суми заборгованості. Можлива навіть заборона виїзду за межі України. У багатьох випадках сума додаткових витрат перевищить суму, яку споживачеві слід сплатити за послугу з розподілу газу.

Отож, підсумуємо, якщо ви маєте заборгованість комунальних платежів, у разі їх несплати — житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься. З одного боку такі жорсткі заходи добряче вдарять по вашому гаманцю, але з іншого, криза, спричинена боргами споживачів, згубно впливає на можливості компаній забезпечувати якісну роботу, модернізацію, капітальні та поточні ремонти.