Неповнолітні тіктокери нищать автомобілі: новий челендж

Крадіжки стали розвагами. У популярній соцмережі ТікТок з’явився новий тренд серед дітей та підлітків.

Вони скручують ковпачки з коліс автомобілів, а потім викладають відео, де хизуються  колекціями. Крім того, юні тіктокери обмінюються ними між собою та навіть продають їх.  Викрадення ковпачків набирає обертів і у Львові.

Жертвою підліткового челенджу стала сихівчанка Наталія. Тиждень тому з її автомобіля також зняли ковпачки.  Каже, що раніше вже бачила подібні відео з крадіжками, але не надала їм значення:

“Ми поїхали до майстра віддавати машину в ремонт. І він на одному з коліс це побачив, каже, що у тебе немає однієї закрутки. А коли я вже приїхала забирати машину, він сказав, що це не одному колесі, а на трьох. Тоді я зрозуміла, що я теж попала під цей челендж. Прикро”.

Зняті ковпачки не несуть небезпеки водіям, та й ціни на них не кусаються. Хіба якщо марка машини дорога. Та ці деталі на ніпель захищають від пилюки, тому все ж деякі нюанси є, розповідає автомеханік Андрій Дяків. 

“На тих шинах воно свою функцію виконує, але за якийсь час потрібно буде на шиномонтажі треба викрутити, а без ковпачка воно закисне, болотом і пилюкою заб’ється, і вже буде дуже-дуже важко”.

Депутатка однієї з районних рад Львова звернулася стосовно цього у кіберполіцію.  Сподівається, що правоохоронці  відреагують на такі витівки підлітків. Розповідає Галина Драч.

“Мова йде, щоб робити профілактичні заклади чи через ЗМІ, я думаю, вони можуть це зробити. Можна звернутися до представників ТікТоку, щоб вони ці відео блокували, щоб вони не ширились”.

Якщо тіктокерів впіймають на крадіжці, то скоріш за все, їхні батьків лише оштрафують на декілька сотень гривень. Для кримінальної відповідальності сума збитків надто мала.