Нова COVID-хвиля має бути великою, але легшою, – радник мера Львова з медичних питань

У Львові вже є величезна кількість пацієнтів, які повторно хворіють на коронавірус. При поширенні штаму “Дельта” серед 100 хворих на COVID-19 всього 1 пацієнт хворів вдруге. Для штаму “Омікрон” прогнозована кількість повторного діагнозу – 10% від загальної кількості хворих.

Про таку ситуацію в програмі “Інший погляд” розповів Тарас Жиравецький, головний лікар медцентру «Біокурc», радник мера Львова з медичних питань.

“Хвиля має бути великою, але легшою, за рахунок перебігу… Найбільша небезпека “Омікрону” в тому, що захворіє одночасно в 5 разів більше ніж при “Дельті”…”

У зоні ризику, за словами медика, як і раніше люди з надлишком ваги; зі серцево-судинними та автоімунними захворюваннями; діабетики; алергетики, зокрема з астмою; онкохворі. Усі вони “в групі ризику потрапити на стаціонар”. 

У COVID-відділеннях вже є пацієнти, які тільки у листопаді перехворіли і зараз повторно заражені. 

“Звичайно, саме ці пацієнти, які були в стаціонарі або в яких ковід проходив важче, вони є в групі ризику знову ж таки повторного, важкого ковіду”. 

За минулу добу лабораторні центри на Львівщині виявили 2036 позитивних ПЛР-тестів, з них у Львові – 1192. Загалом в стаціонарах перебуває 342 пацієнти: 314 з них має Covid-19, 20 – у реанімації, 12 людей підключено до апаратів ШВЛ. За останню добу до медзакладів поступила 31 особа, (з яких вакцинованих – 6), виписано – 8, померло – 2.