Нові карантинні правила почнуть діяти в Україні з 20 вересня

Кабмін опублікував відповідну постанову. Нові правила стосуються роботи бізнесу, закладів освіти, громадського транспорту у разі переходу країни у “жовту” чи “червону” зони карантину. 

Насамперед, запроваджуються жовті та зелені COVID-сертифікати. Перші – для тих, хто щепився однією дозою вакцини від коронавірусу, а зелені доступні при завершенні повного курсу вакцинації.

При переході регіону в “жовту” зону бізнесу (кафе, кінотеатри, музеї, спортзали, басейни) дозволили обирати самостійно: обслуговувати тільки вакцинованих осіб (частково і повністю) чи працювати для всіх без обмежень. При переході у “червону” зону такі поступки не діють і послуги повинні надаватись тільки вакцинованим. Ще одна умова: для роботи у “жовтій” зоні як мінімум 80% співробітників закладу мають бути вакцинованими. Для роботи в “червоній зоні” – повністю вакцинованими мають бути 100% співробітників. 

Навчальні заклади у “жовтій” зоні карантину зможуть працювати тільки в тому випадку, якщо 80% співробітників щепились хоча б однією дозою вакцини і мають відповідний сертифікат. Якщо вакцинованих працівників менше, тоді навчальний заклад переходить на дистанційну форму навчання. Жорсткіші вимоги у “червоній” зоні. Заклади освіти зможуть працювати, якщо 100% колективу повністю щеплені. 

Громадський транспорт. Водій зможе вийти на маршрут тільки щепившись: у “жовтій” зоні можна однією дозою вакцини, а в “червоній” зоні є обов’язковою повна вакцинація. У пасажирів вимагати COVID-сертифікати не будуть. При проїзді в автобусі, трамваї чи залізницею для пасажирів зберігатиметься масковий режим та соціальна дистанція. 

Нагадаємо, з 20 вересня у “жовту” зону карантину переходить Закарпатська область. Також на початку наступного тижня вирішуватиметься питання щодо посилення карантинних обмежень по всій країні.