Обов’язкова математика та окремо українська мова: усі деталі про вступ у 2021 році

Для випускників 2021 року вперше окремим предметом винесли українську мову. Тобто учасник може обрати українську літературу і мову разом і матиме 210 хв або окремо лише мову і матиме 150 хв. Якщо випускник точно знає, що обиратиме технічну спеціальність, яка не вимагає тесту з літератури, йому достатньо написати тест лише з мови. Якщо випускник вагається яку спеціальність обрати, склавши тест з української мови та літератури, він зможе подаватися на будь-які спеціальності.

«Якщо учасник обирає українську мову, за цей зошит отримає дві оцінки: по 12-бальній шкалі для ДПА та по 100-бальній шкалі для вступу у ВНЗ. Якщо вибере українську мову і літературу, отримає три оцінки: дванадцяти бальна шкала для школи, 100-бальна для ВНЗ українська мова та 100-бальна для ВНЗ українська мова і література»

Лариса Середяк, керівниця регіонального центру оцінювання якості освіти

Цього року вперше математика є обов’язковою для усіх. Але буде два формати. Тест стандартного рівня потрібен усім для одержання атестату. У цьому зошиті навіть будуть формули для допомоги випускникам. Також буде профільний рівень тестів, який включає завдання рівня стандарт плюс відкриті завдання та додаткові задачі. Для вступу, якщо університет вимагає ЗНО з математики, випускники обов’язково мусять здавати профільний рівень.

«Рівень «стандарт» розрахований на 150 хвилин. Це виконують всі для ДПА. Вперше в зошитах ЗНО будуть різні формули для допомоги випускникам. «Профільний» рівень розрахований на 210 хвилин і необхідний тим, кому математика необхідна для вступу у ВНЗ»

Лариса Середяк, керівниця регіонального центру оцінювання якості освіти

Реєстрація на ЗНО триватиме з 1 лютого до 5 березня 2021 року, основна сесія з 21 травня до 15 червня 2021 року, додаткова сесія з 29 червня до 16 липня 2021 року.

Формат проведення ЗНО ще не відомий, але воно у будь-якому разі буде обов’язковою умовою для вступу у вищі навчальні заклади, незалежно від поділу країни на карантинні зони.

Дар’я Кучер