Основна мета ворога – це сіяти паніку, – заступниця керівника Центру оборонних стратегій

Україна знає про все, готова до всього. Для паніки причин немає. Таку заяву кількома днями раніше зробив президент Володимир Зеленський.  Чи справді державні кордони України у безпеці? А якщо Росія не блефує: чи вистачить нам ресурсу, щоб дати відсіч? Відповіді на ці питання збирала Анастасія Мельник.

За даними New York Times, біля українських кордонів Росія розмістила 100 тисяч військових. Американські розвідники розглядають сценарій, що ворог може напасти з боку окупованого Криму, Білорусі чи російського кордону. НАТО переходить у бойову готовність. П’ять країн світу почали евакуацію своїх дипломатів із України. У столичний аеропорт зі США доставили додаткове озброєння та боєприпаси.  

На тлі таких новин важко бути спокійним. Але радник командувача Сухопутних військ Збройних СИЛ Іван Тимочко заспокоює. На його думку, те, що відбувається зараз – це лише гра на публіку. Мовляв, Володимир Путін звик діяти тихо, як це було у 2014 році.

“Ми бачили, що росіяни в Казахстан відправили і частину в Білорусь ті самі свої війська, які в свій час вони заводили у Донецьку область, Луганську і Крим. Тобто, сказати, що у них запас настільки великий? Що вони можуть воювати на декілька фронтів, враховуючи те, що дуже-дуже у них зараз висотує сили і Сирія? Я сумніваюсь. Це швидше гра м’язами і демонстрація більше для свого ж громадянина”. 

Із Росією Україна воює вже восьмий рік. За цей час наша армія укріпилася. І з нею перемога точно буде за нами, продовжує Іван Тимочко, який має бойовий досвід артилериста Королівської бригади. 

“Росія має реально боєздатних, гарно організованих, екіпірованих, навчених – це є тисяч 300-400. Для того, щоб мати перевагу хоча би з українцями, то їм треба мати до мільйона. У нас є 250 тисячна армія і 300-тисячний резерв. Це є в сумі 500 тисяч. Щоб мати якусь тут перевагу над армією, над військом, то в наступі треба мати мінімум трикратну перевагу. 

Цю думку доповнює і заступниця керівника Центру оборонних стратегій Аліна Фролова. Вона наголошує, що ресурсів, аби захопити всю територію України, у Росії недостатньо. Ворог буде продовжувати гібридну війну, щоправда активніше та агресивніше.

“Це і кібератаки, це і фальшиве замінування шкіл, критичних об’єктів. Можливі теракти – все, що буде спрямоване на руйнацію нормальної життєдіяльності і викликання панічних настроїв у населення”.  

Основна мета ворога зараз – це сіяти паніку. І саме цьому нам треба протистояти.

Як наголошує психологиня Мар’яна Франко, для нашої нервової системи дуже важлива стабільність. Невідомість та невпевненість у завтрашньому дні значно її розхитує.

“Що би варто було зробити щоб не вганяти себе в інформаційний невроз, то це користуватись вже відомою інформацією, яка точно є. А точно є, що ми вже 8 рік у війні, ми живемо у війні. І кожен живе у певній зоні України. Відповідно до цього і треба готуватися, бо це найбільш визначено і те, про що ми знаємо”. 

Фахівці наголошують, що гібридна війна, а також збройна буде тривати до тих пір, поки наше суспільство не набуде імунітету до цих страхів і не буде готове в будь-який час захищати свою територію.