Останні 27 медичних амбулаторій Львівщини отримали телемедичне обладнання

Сьогодні, 15 березня, останні 27 амбулаторій Львівщини отримали комплекти телемедичного обладнання в межах програми «Доступна медицина». А саме Дрогобицького, Жидачівського, Мостиського, Пустомитівського, Сколівського, Стрийського, Самбірського, Старосамбірського, Жовківського та Городоцького  районів. Відтак, усі 254 амбулаторій охопили телемедициною. Про це Радіо ПЕРШЕ повідомили у Львівській обласній держадміністрації.

У програмно-апаратний комплекс для телеметрії та телемедичного консультування входять портативний електрокардіограф, вимірювач артеріального тиску, пульсоксиметр, спірометр, безконтактний термометр, дерматоскоп, цифрова оглядова камера та, власне, планшет для зберігання та передачі даних про пацієнта.

Такі сумки дуже зручні. Адже якщо, наприклад, пацієнт живе у гірському районі, у нього є скарги, але немає показів для госпіталізації і він давно не оглядався у сімейного лікаря, то лікар може провести з цією сумкою основні обстеження і зберегти дані у планшеті.

“Таким чином, починаючи від температури тіла, кардіограми, визначення артеріального тиску і закінчуючи чимось більш специфічним – таким як дерматоскопія, можна зробити за допомогою цієї сумки”, розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я Львівської обласної держадміністрації  Ірина Шурпяк.

Медичні прилади вручив лікарям заступник очільника Львівської обласної держадміністрації Юрій Бучко. За його словами, більшість амбулаторій вже активно користуються обладнанням.

“На кожній передачі обладнання ми демонструємо як воно виглядає та як ним користуватися. Окрім цього, ми проведемо ще додаткові навчання фактично з кожним лікарем, який буде ним користуватися”, – зазначив Юрій Бучко.

Відтак, на сьогодні більше 100 сімейних лікарів вже пройшли такі практичні навчання щодо користування обладнанням телемедицини.

Додамо що на закупівлю усіх комплектів Львівщина отримала субвенцію – 25 млн гривень. І співфінансування із місцевих бюджетів становить 10%. До слова, торік у Львівській області збудували 25 нових медичних амбулаторій у межах програми “Доступна медицина”.