Останній медик терміналу: у Львові покажуть фільм про Кіборга

22 травня до Дня Героїв України телеканал «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ» покаже фільм про Кіборга, який ціною власного життя врятував не менше, ніж пів сотні своїх побратимів. Це фільм про простого українського хлопця, фельдшера із Київщини та надзвичайно талановитого медика: «Останній медик терміналу. Ігор Зінич, позивний «Псих».

Ідея зняти фільм про Ігоря Зінича належить ведучій ТРК «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ» Ксенії Клим і керівнику Будинку воїна Олегу Височанському.

Це історія про молодшого сержанта 80-ої окремої десантно-штурмової бригади, молодого хлопця родом з Рокитного, що на Київщині. Донецький аеропорт і його захисників він оберігав з 17 грудня 2014 року.  Ігор Зінич рятував життя поранених за таких умов, коли бійців неможливо було вивезти під обстрілами.

«Наше завдання розповісти про таких людей, щоб про  них знали не лише на Київщині, а вся Україна і цілий світ. Тому що – це надзвичайний випадок. І дуже багато саме львівських хлопців з  вісімдесятки (ред. – 80-та окрема десантно-штурмова бригада), де служив Ігор, завдячують йому життям», – наголошує авторка стрічки Ксенія Клим.

Розповідаючи про Ігоря побратими згадують: «Хлопці, вам дуже пощастило, принаймні в тому, що в терміналі є Ігор Зінич. Ті, кому він надає першу медичну допомогу, як правило, залишаються живими. Лікарі, які приймають евакуйованих з аеропорту, захоплюються його роботою».

Ігор Зінич був глибоко віруючою людиною, він належав до однієї із протестантських церков і віра йому забороняла брати до рук зброю, але він знайшов можливість як себе проявити в російсько-українській війні.

«Він взяв медичний ранець і пішов у саме пекло для того, щоб наблизити нашу перемогу», – розповідає Ксенія Клим.

20 січня 2015-го Ігор Зінич загинув під завалами в новому терміналі. Йому було 25 років.

 «19 січня він був важко поранений та це не зупиняло його надавати медичну допомогу іншим, тому в ці дні там було справжнє місиво, дуже багато поранених та контужених. До останнього свого подиху він був серед важко поранених. При морозі -30° він просто притуляв побратимів до себе, щоб зігріти», – продовжує Ксенія Клим.

У фільмі ви почуєте спогади людей, які вдячні Ігорю Зіничу за врятоване життя. Спогади від яких завмирає серце, адже – це була унікальна і справді обдарована людина.

«Ця людина заряджала і вселяла віру в життя та перемогу. Він лікував не лише таблетками чи уколами, він завжди мав у кишені цукерки, щоб заспокоїти хлопців», переказує спогади Ксенія Клим.

Документальний фільм «Останній медик терміналу. Ігор Зінич, позивний «Псих» триває годину. Проте режисерська версія набагато довша і навіть вона не передає всієї глибини цієї людини і її героїчних вчинків, каже режисер фільму Василь Яворський.

«Робота була складна. Ми не мали сценарію. Коли стартували зйомки, то ми навіть історії до кінця не знали. Ми знали, що є такий Ігор Зінич ми знали загальновідомі факти, які можуть усі знайти в інтернеті. Але глибоко в історію цією людини  ми не занурювалися і навіть у фільмі ми не змогли так, як хотілося, показати всю глибину, бо стрічка вийшла б на п’ять годин. До прикладу, перша змонтована версія – до двох годин».

Особливість цього документального фільму у тому, що він не містить оцінювальних суджень, продовжує режисер.

«Ви не побачите і не почуєте жодних оцінювальних суджень, і навіть голосу автора. Фільм побудований повністю на синхронах, він не містить жодного закадру. Для нас важливо було, щоб не було сторонньої оцінки. У фільмі лише свідки подій». 

Презентація фільму відбудеться 22 травня у Центрі Довженка (Львів, вул. Червоної Калини, 81). Початок о 16:00. 

Під час презентації ви зможете поспілкуватися з авторами документальної стрічки Ксенією Клим, Олегом Височанським і Василем Яворським, а також на показі буде присутня мама Ігоря Зінича – Віра Іванівна.

Вхід – вільний.

Анастасія МЕЛЬНИК

Більше про Героїв України та їхні спогади з війни дивіться у програмі Історія Героя на телеканалі «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ».