Пам’ятнику Моцарту-сину у Львові бути

Петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка у Львові не підтримала достатня кількість депутатів міськради. “За” демонтаж проголосували всього 12 обранців. 

Водночас на майбутнє, як вирішили депутати, питання щодо пам’ятників та місця їх встановлення у Львові будуть виносити на громадські слухання. 

Петицію про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту зареєстровано 30 вересня. Вимога її авторки, мистецтвознавиці Наталки Криничанки – демонтувати скульптуру, бо вона “спотворює” Львів. Петиція набрала необхідних 500 голосів і її винесли на розгляд депутатів Львівської міської ради. 

Водночас з’явилася альтернативна петиція –  від львів’янки Дарини Лаврін. Авторка, навпаки, просила не демонтовувати пам’ятник Моцарту-сину. Окрім того, у соцмережах було запущено флеш-моб на підтримку скульптури. 

Нагадаємо, пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка відкрили 26 серпня, в рамках 5 фестивалю LvivMozArt. Також – з нагоди 230-річчя з дня народження Моцарта-сина. Вже сама ідея встановлення скульптури розділила львів’ян. Автор пам’ятника – австрійський скульптор Себастьян Швайкерта.