Паска своїми руками: 5 перевірених рецептів

Хоча зараз головний атрибут Великодня запросто можна придбати, останніми роками стає модно пекти паску власноруч. Ми зібрали для вас п’ять перевірених рецептів, за якими ваша випічка точно вдасться.

Паска від Дарії Цвек

1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, 100 г мокрих дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 1/2 чайної ложки солі, потерта цедра з 1 лимона.

Для початку потрібно замісити опару: розводимо дріжджі у молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Ця суміш має постояти у теплому місці, аби добре підійти. Після цього додаємо решту інгрідієнтів, крім масла, його, попередньо розтоплене, але охолоджене, додаємо вкінці. Тісто місимо 10-15 хвилин, поки не почне добре відставати від рук. Ставимо, щоб підросло удвічі, тоді опускаємо його руками і знову залишаємо, щоб підросло. Тоді розкласти у три посудини, дати ще трохи підрости і ставити випікатись у духовку, розігріту до 200 градусів. Через 10 хвилин температуру зменшити до 170 градусів. Паски спечуться орієнтовно через 50 хвилин.

Подільська паска

1 кг борошна, 1 склянка вершків, 0,5 склянки розтопленого масла (вершкового), 0,5 склянки розчинених дріжджів, 4 жовтки, 1 ціле яйце, 400 г цукру.

Стакан борошна треба розвести гарячими вершками, влити масло (тепле), добре розмішати суміш. Дати трохи охолонути (до температури 25-30 градусів), після чого влити розчинені у воді дріжджі, яйце, все добре перемішати, залишити тісто підходити. Потім додати в тісто розтерті з цукром жовтки, борошно і все ретельно перемішати. Залишити тісто вистоятися і підійти у теплому, без протягів, місці. Приблизно через дві години тісто підійде, і тоді його треба гарненько «підняти», збити руками. Перекласти у форму, змащену і обсипану панірувальними сухарями, знову дати йому підійти, далі випікати в духовці до готовності.

Італійська паска “Панеттоне”

600 г борошна, 40 г дріжджі, 180 г молока, 200 г цукру, 6 жовтків, 200 г масла, 100 г родзинок, 100 г цукатів, 1 г рому або коньяка, ванільний цукор або екстракт, цедра апельсина та лимона.

Дріжджі змішуємо з молоком кімнатної температури, додаємо 1 ст л цукру, перемішати, досипати 7 ст л борошна, знову перемішати і залишити на 30-40 хв, щоб підійшло. Тоді жовтки змішуємо з рештою цукру та м’яким маслом, додаємо цедру, ром і ваніль. Цукати та родзинки обмокнути в борошні та всипати до розчину, повільно всипати муку. Опару змішуємо з яєчним розчином, вимішуємо тісто приблизно 20-30 хвилин і залишаємо його на 3 години. Після цього формуємо пасочки і розкладаємо їх у змащені маслом форми. У них тісто має постояти ще 2 години. Лише тоді ставити випікати при температурі 180 градусів на 40-50 хвилин.

Паска звичайна від львівськох блогерки пані Стефи

1 кг борошна + запас на домішування, 2 склянки теплого молока, 100 г дріжджів, 8-10 жовтків, 250 г масла, 250 г цукру, 200 г родзинок, 100 г цукатів, пів чайної ложечки солі, цедра, ванільний цукор.

Спочатку розчинити дріжджі – дріжджі розкришити, додати тепле молоко, кілька ложок борошна і кілька ложок цукру, і поставити в тепле місце. Тим часом розтерти жовтки з цукром і ванільним цукром до піни. Коли розчин забродить (на це йде хвилин 15-20) – влити її в широку миску з пересіяним борошном і сіллю, перемішати легенько, додати перетерті жовтки і замісити. Якщо рідини забагато – підсипати по трошки борошно. До замішеного тіста додати тепле розтоплене масло і ще раз вимісити до гладкості і щоб жир ввібрався. Додати родзинки, цукати, цедру, акуратно вимісити, накрити рушничком і поставити щоб росло. Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, обім’яти, розкласти форми на 13 висоти, накрити і дати ще раз підрости.
Як паски підростуть – посмарувати верх жовтком і спекти в гарячій при 200 градусів десь 40-50 хвилин.

Паска сирна

0,5 кг сиру, 2 жовтки, 1 склянка, цукру 100 г вершкового масла, 100 г 20%-ної сметани, цедра 1 лимона, 2 ст. л. маку, 3 ст. л. абрикосового джему, 50 г кураги, 1–2 пак. загущувача для вершків.

Сир протерти через сито або збити в блендері до повної однорідності. Сметану збити із загущувачем. Жовтки збити з цукром до білої маси. З’єднати сир та сметану, додати розм’якшене вершкове масло, перемішати. Сирну масу поставити на маленький вогонь, нагріти до появи бульбашок. Зняти з вогню та, помішуючи, ввести жовтки. Отриману суміш розділити на 3 рівні частини. В мершу додати мілко натерту цедру лимону. Мак промити теплою водою, обсушити та додати в другу частину сиру. Курагу залити окропом на 5 хв, обсушити, перебити в блендері і додати до третьої частини сиру разом із абрикосовим джемом. Форму для сирної паски (можна також використовувати форму для кекса, друшляк чи квітковий горщик) застелити марлею. Викласти у форму сир із цедрою, остудити 30 хв в холодильнику. Далі викласти частину з маком, знову за 30 хв остудити в холодильнику. Додати частину з джемом та курагою. Розрівняти. Накрити краями марлі, притиснути зверху невеликим грузом (підійде дощечка чи літрова банка). Поставити в холод на ніч. Під нижню частину форми обов’язково підставити тарілку — буде стікати сироватка. Готову сирну паску накрити тарілкою, перевернути. Зверху прикрасити білим шоколадом, горіхами чи кондитерською присипкою.