Переохолодження та обмороження: перші випадки на Львівщині

Без свідомості до реанімаційного відділення Першого територіального медичного об’єднання, що на Навроцького потрапив 54-річний чоловік. 

Його знайшли працівники залізниці – непритомним лежав просто на колії. Був напідпитку. Потерпілий вже прийшов до тями. Після доби в реанімації його перевели у Центр термічної травми, де лікуватимуть обмороження рук.

А до реанімаційного відділення Самбірської центральної райлікарні поступив мешканець міста Великий Любінь 1964 р.н. Діагноз – обмороження двох нижніх кінцівок I-III ступеня. Стан потерпілого – середньої важкості.

І рятувальники, і медики закликають до обачності при перебуванні на вулиці у сильний холод.  

Серед рекомендацій: 

  • не вживайте алкогольних напоїв – алкоголь сприяє розширенню судин та призводить до втрати тепла, що своєю чергою викликає швидке замерзання;
  • не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду;
  • одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло, носіть просторий одяг;
  • носіть зручне, тепле взуття, яке не буде здавлювати ногу;
  • не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу.

Найчастіше трапляються поверхневі обмороження, коли страждають відкриті ділянки шкіри: вуха, ніс, обличчя та руки. У дітей поверхневе обмороження наступає швидше.

При легкому обмороженні шкіра стає блідорожевою, а впродовж доби можуть з’явитися пухирці, як при опіках. При такому обмороженні ні в якому разі не можна розтирати шкіру і запихати руки у гарячу воду. Якщо за 5-6 годин стан шкіри не поліпшується, болючі відчуття не минають – негайно звертайтеся у лікарню!

Найстрашніше – важкі обмороження. Їх можна розпізнати за набряками, потемнінням шкіри, а також нечутливістю в ділянці обмороження.

У таких випадках варто негайно звертатися до лікарів!