Перший театр святкує 100 років: святкові заходи (ВІДЕО)

Перший театр у Львові святкує своє 100-річчя. На глядачів чекає низка цікавих подій, зокрема «живі афіші», виставки, цілодобовий марафон вистав та святковий концерт.

«На наступному тижні відбудеться цілий ряд заходів: 17 березня день “живих афіш”, 19 березня відкриття виставки “Погляд на актора”, а головний наш святковий захід – Цілодобовий марафон вистав. У межах нього, 19-20 березня, ми зіграємо 7 вистав, які відбуватимуться всю ніч з п’ятниці на суботу і потім цілий день в суботу»

Ігор Задніпряний, головний режисер Першого театру

А вже 19 березня глядачам відкриють виставку дитячих робіт «Погляд на актора». Вона проходитиме у приміщенні Першого театру (фоє на 2 поверсі). Головною ідеєю виставки є прослідкувати, якими діти бачать акторів поза сценою, без костюмів та гриму.

«Ідея була така: актор – це в першу чергу людина і було цікаво, наскільки діти побачать у цій людині відбитки, відображення її ролей. Було цікаво дізнатися, як діти сприймають актора поза сценою, у реальному житті. До нас долучилися 7 дитячих студій і ось, майже 100 робіт, ми можемо представити глядачам»

Дарія Зав’ялова, головна художниця Першого театру
Музична презентація від акторів Першого театру під час пресконференції

Перелік святкових заходів:

  • 17 березня – День «живих афіш». Протягом дня у вітрині театру будуть з’являтися «живі афіші» вистав, що входять до програми Цілодобового театрального марафону. Кожен охочий матиме змогу побачити персонажів улюблених вистав на відстані витягнутої руки.
  • 19 березня – Відкриття виставки «Погляд на актора» (портрети акторів Першого театру очима учнів дитячих мистецьких студій Львова). Виставка проходитиме у приміщенні Першого театру (фоє на 2 поверсі).
  • 19-20 березня – Перший в Україні цілодобовий театральний марафон «Перший NON-STOP». Глядачі матимуть змогу за максимально короткий час (24 години) побачити кращі вистави Першого театру, прослідкувати динаміку змін колективу за останні роки та підвищити інтерес до театрального мистецтва. Перша половина дня відведена для дитячих та підліткових вистав, а вечірній період та ніч – для дорослих.

Під час марафону глядач матиме змогу відвідати такі вистави:
19.03. 18:00 «Король олень»*
23:00 – «Ромео і Джульєтта»
20.03. 01:30 – «Осінь на Плутоні» художньо-декораційний цех (малярка,
3 поверх).

04:00 – «Оскар»
08:00 – «Джалапіта»
12:00 – «О 8 вечора на Ковчезі»
14:30 – Привітання від учнів театральної студії Школи мистецтв вільних та небайдужих. Керівник студії Олег Пригода.

15:30 – «Крила ангела»* художньо-декораційний цех (малярка, 3 поверх).

18:00 – «Два джентльмени з Верони»

  • 21 березня – Святковий концерт-привітання.
  • Травень 2021р. – Виставка художників Першого театру у Галереї сценографії. У Галереї сценографії, будуть представлені роботи заслуженого художник України Дарії Зав’ялової, заслуженого діяча мистецтв України Мар’яна Савіцького, Олени Зотової, Богдана Поліщука, Миколи Молчана. Поціновувачі мистецтва матимуть можливість побачити художнє оформлення знакових постановок Першого театру, що відбулися протягом останнього десятиліття, та творчі інспірації до них.

Довідка:

Перший академічний український театр для дітей
та юнацтва заснований у березні 1920 року у Харкові як «Театр казки».
Офіційне відкриття театру відбулося 21 березня 1921 року. Так було
започатковано новий вид театрального мистецтва, який не мав аналогів у
світовій практиці – театр для наймолодших глядачів.

Дар’я Кучер