Персональні дані: вчимось їх захищати

Нещодавно у Стрию розмістили білборди із списком боржників Стрийводоканалу. Тепер у міському суді розглядають справу про порушення персональних даних. У програмі “Юридичні нюанси” Ярослав Жукровський розповів, що таке персональні дані, як їх захищати та як не варто поводитись комунальникам.

Те, як Стрийводоканал повівся зі своїми абонентами – однозначно незаконно. Юрист Жукровський каже, що такий вчинок порушує право людини на захист, обробку та поширення персональних даних.

“Стаття 32 Конституції України говорить, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте та сімейне життя, а також не допускається будь-яке збирання чи поширення даних про особу без її на те згоди”, – пояснює він.

Конституційний суд вказує, що персональні дані це: національність, освіта, сімейний стан, адреса, дата і місце народження.

Ці пунтки, щоправда, стосуються вас за умови, що ви не є держслужбовцем. Адже межі персональних даних у такому випадку відрізняються. Державні службовці є більш публічними, і людям дозволено знати про них дещо більше.

У всіх інших ситуаціях за незаконне поширення інформацію про людину закон передбачає відповідальність. Визначити її можна тоді, коли людину змогли ідентифікувати чи можуть це зробити з даними, які є поширеними.

“Ті працівники, які допустили подібне у Стрию, найімовірніше будуть оштрафовані”, – вважає юрист.

І радить комунальникам не спішити із подібними розвагами над боржниками. Краще діяти законно і стягувати заборговані гроші у судовому порядку.

А українцям Ярослав Жукровський рекомендує вчасно сплачувати усі рахунки. Якщо ж таки трапилось, що ваші персональні дані поширили без вашого погодження, не бійтесь звертатися за захистом до суду. Маєте шанс відсудити моральну компенсацію.